Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel odloží uvedení procesorů se zabudovanými grafickými jádry na rok 2010

5.9.2008, Jan Vítek, aktualita
Intel odloží uvedení procesorů se zabudovanými grafickými jádry na rok 2010
Dle nejnovějších prezentačních materiálů společnosti Intel budou integrovaná řešení CPU + GPU odsunuta na rok 2010, což firma zdůvodňuje tím, co se dozvěděla z přání zákazníků v tomto roce. To se tedy týká čipů Auburndale a Havendale pro...
Dle nejnovějších prezentačních materiálů společnosti Intel budou integrovaná řešení CPU + GPU odsunuta na rok 2010, což firma zdůvodňuje tím, co se dozvěděla z přání zákazníků v tomto roce. To se tedy týká čipů Auburndale a Havendale pro desktopová PC (oba založeny na architektuře Nehalem), jež se měly objevit již v roce 2009. To je trošku podivné z toho důvodu, že Intel tak zaútočí na trh s grafickými kartami o něco později a potom výroba těchto čipů jistě vnese do produkčního procesu firmy jisté zjednodušení, což se vždy hodí.



Pravdou ale také je, že sláva procesorů Core 2 ještě zdaleka nepominula a Intel by si příliš brzkým představením kompletně nové platformy pro běžné zákazníky mohl uškodit. Nicméně rozhodnutí Intelu jasně říká, že čas pro takové řešení ještě nenastal.

A o čem se to vlastně bavíme? Havendale je multičipový modul (MCM) určený pro patice LGA1160 s dvoujádrovým procesorem Nehalem, paměťovým řadičem a grafickým jádrem (graphics and memory controller hub - GMCH). Podporuje dvoukanálové DDR3 paměti, rozhraní PCI Express 2.0 x16 pro samostatnou grafiku a plánuje se výroba 45nm procesem. AMD proti tomuto řešení postaví své Fusion/Swift.

Slide je k vidění na serveru Expreview

Zdroj: X-bit labs, Expreview