Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel odmítá obvinění vznesená Evropskou komisí

21.7.2008, Jan Vítek, aktualita
Intel odmítá obvinění vznesená Evropskou komisí
Společnost Intel je již delší dobu v hledáčku Evropské komise (EK), která ji vyšetřuje za údajné nekalé obchodní praktiky, a to na popud firmy AMD. Intel se měl ve svých minulých letech postarat o to, aby byla pozice AMD na trhu s x86 procesory...
Společnost Intel je již delší dobu v hledáčku Evropské komise (EK), která ji vyšetřuje za údajné nekalé obchodní praktiky, a to na popud firmy AMD. Intel se měl ve svých minulých letech postarat o to, aby byla pozice AMD na trhu s x86 procesory znevýhodněna. Intel toto odmítá a říká, že tento trh je vysoce konkurenční.


Budova Evropské komise

"Jsme přirozeně zklamáni, že se EK rozhodla vydat další prohlášení s námitkami. Tato akce napovídá, že EK podporuje stanovisko AMD, že Intelu by mělo být zamezeno konkurovat férovým způsobem a nabízet slevy z cen, které v důsledku znamenají nižší náklady pro konzumenty," stojí ve vyjádření Intelu.

EK ale říká, že Intel měl nabízet slevy těm firmám, které prodávaly exkluzivně pouze jeho produkty, nebo počítače založené na platformách AMD pozdržely. Dále měl Intel prodávat své čipy pod cenou, aby měl zaručeny jisté strategické kontrakty. Intel připomíná, že tato obvinění jsou v podstatě stejná, jaké AMD vznášelo po dobu posledních 10 let u různých světových institucí. Dle EK měly zmíněné aktivity Intelu vést k monopolizaci trhu s procesory v EU, na což Intel zase reaguje, že evropský trh funguje naprosto normálně a připomíná, že právě díky konkurenčnímu prostředí šly v poslední době ceny výkonných procesorů dolů, z čehož těží právě zákazníci.

Zdroj: X-bit labs