Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel ohlašuje konec E4000 a E6000, Wolfdaly možná nepůjdou přetaktovat

23.4.2008, Pavel Boček, aktualita
Intel ohlašuje konec E4000 a E6000, Wolfdaly možná nepůjdou přetaktovat
Společně s pomalým, ale jistým přechodem na 45nm technologií vyráběné modely se u Intelu také začíná hovořit o ukončení výroby řad E6000 a E4000. Momentálně je po nových modelech sháňka, navíc má prý Intel problémy s výrobou (což může tedy...
Společně s pomalým, ale jistým přechodem na 45nm technologií vyráběné modely se u Intelu také začíná hovořit o ukončení výroby řad E6000 a E4000. Momentálně je po nových modelech sháňka, navíc má prý Intel problémy s výrobou (což může tedy být jeden z důvodů toho velikého nedostatku), avšak maximálně na konci roku se přestanou vyrábět i mainstreamové čtyřjádrové modely Q6600, dvoujádrové E4700 definitivně nahradí už ve třetím čtvrtletí model E7200. V současnosti jsou jakž-takž z nových kusů dostupné jen E8200 či Q9300, tolik poptávané E8400 a Q9450 jsou ale vzácností a pokud se jich několik objeví, okamžitě zmizí. Hlavně čtyřjádrové modely nejsou takřka nikde na světě.



Na druhou stranu chce Intel zdá se ještě více zvýšit svoje zisky a s přetaktováním nejlevnějších modelů hodlá udělat krátký proces. S novými Wolfdaly má být taktování možné pouze u výkonnějších modelů Bloomfield na socketu LGA1366, pomalejší Lynnfield a Havendale na patici LGA1160 mají o tuto možnost přijít. Otázkou je, zda nebude možné taktování hardwarovým zásahem odemknout, jak to bývalo v dobách procesorů AMD K7 (kdy se např. odemykala cache), ale i kdyby to bylo možné, přetaktování se tak nestane obecně využívaným a jednoduchým způsobem zvýšení výkonu, jak je tomu nyní.

Poslední zprávou, která od Intelu přišla, je ta, v níž zmiňuje práci na nové, vylepšené verzi funkce Wake on LAN. Ta umožňuje počítač probudit ze spánku po síti a dále s ním vzdáleně pracovat. Nově to má být možné i za firewallem (např. za routerem), což se bude jistě řadě uživatelů hodit. Mohou tak snadno z počítače získat data či je naopak nahrát, nebo počítač využít jako VoIP router. Funkce bude ovšem pro vzdálenou správu vyžadovat nainstalovaný potřebný software. Aktualizovaná verze WoL se má objevit do konce roku.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4)