Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel P35 - ne to pravé pro SSD?

17.8.2007, Jan Vítek, aktualita
Intel P35 - ne to pravé pro SSD?
O nejnovějších čipových sadách společnosti Intel - P35 + ICH9R - kolovaly zvěsti, že nejsou až tak dobré při spolupráci s SSD (Solid-State Disk), tedy pevnými disky, které využívají pamětí NAND Flash. Redaktoři serveru Anandtech měli nedávno...
O nejnovějších čipových sadách společnosti Intel - P35 + ICH9R - kolovaly zvěsti, že nejsou až tak dobré při spolupráci s SSD (Solid-State Disk), tedy pevnými disky, které využívají pamětí NAND Flash. Redaktoři serveru Anandtech měli nedávno jeden takový od společnosti MTRON k dispozici na testy a zkoušeli jej právě na základní desce Gigabyte GA-P35-DQ6, kde podával velmi rozpačité výkony. Firmou MTRON jim bylo posléze doporučeno, aby přesedlali na základní desku s čipovou sadou NVIDIA 680i či 650i a ejhle, výsledky ihned odpovídaly udávaným specifikacím.



Něco je tedy asi špatně u čipových sad Intel. V testu HD Tach dosahoval recenzovaný 32 GB SSD burst přenosů 82,7 MB/s u P35, zatímco sada 680i na základní desce EVGA 680i SLI A1 zvládla 100 MB/s. Také sekvenční čtení bylo u NVIDIE výrazně lepší - 95 MB/s oproti 79 MB/s. V dalších testech aplikace PCMark05 pak byly výsledky u základní desky s P35 nezřídka i třetinové než u NVIDIA 680i, což můžete vidět na grafech zde. Soupeřem pro SSD byl pevný disk Western Digital WD1500 Raptor, jenž byl také zkoušen na obou deskách. V tomto případě podával zhruba srovnatelné výsledky, i když i zde ze souboje vyšla NVIDIA o chlup lépe.

Avšak nakonec byly disky na obou deskách vyzkoušeny v reálném provozu, kde se leckde smazaly rozdíly nejen mezi čipovými sadami, ale i mezi SSD a HDD. Pouze z prvního testu nahrávání levelu ve hře Battlefield 2 vyšel zcela jednoznačný vítěz MTRON SSD na základní desce EVGA 680i SLI A1. Dlužno ještě dodat, že v podstatě stejných výsledků bylo u SSD dosaženo na několika základních deskách se sadami P35 + ICH9R i P965 + ICH8R.

Zdroj: Anandtech