Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Pentium E1000 zrušeno, můžeme se těšit na Pentium E2000

14.11.2006, Milan Šurkala, aktualita
Intel Pentium E1000 zrušeno, můžeme se těšit na Pentium E2000
Na počátku příštího roku se měla objevit nová jednojádrová Pentia E1000, doposud byla známa jako Conroe-L. Intel však změnil plány a jednojádrových Pentií se nedočkáme. Místo nich přijdou na trh nová dvoujádrová Pentia na jádře "Conroe 1M",...
Na počátku příštího roku se měla objevit nová jednojádrová Pentia E1000, doposud byla známa jako Conroe-L. Intel však změnil plány a jednojádrových Pentií se nedočkáme. Místo nich přijdou na trh nová dvoujádrová Pentia na jádře "Conroe 1M", jinak také "Allendale" s vypnutou polovičkou paměti L2 cache. Conroe-L tak zůstane vyhrazen pro příští Celerony.



Ta totiž bude v nových Pentiích E2000 mít velikost pouze 1MB. Změněn bude i takt sběrnice, ten nebude činit 1066MHz, ale pouze 800MHz. Na trh přijdou bohužel až ve třetím čtvrtletí 2007 a to pouze dva modely. Intel Pentium E2140 a E2160.

Oba procesory budou vyráběny 65nm technologií. Slabší bude taktován na 1,6GHz, silnější na 1,8GHz. Nebudou podporovat Intel Viiv, vPro, stejně jako u řady Core 2 se nedočkáme Hyper-Threadingu, bohužel zůstaneme ochuzeni i o virtualizaci.

Naopak stále budeme moci využít Intel EIST, 64-bitové instrukce a Execution Disable Bit. TDP spotřeba procesorů byla stanovena na 65W. Cena zatím nebyla zveřejněna.

Zdroj: www.digit-life.com, www.reghardware.co.uk
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.