Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Performance Maximizer: taktovací utilita ve stylu Ryzen Master

29.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel Performance Maximizer: taktovací utilita ve stylu Ryzen Master
AMD společně s prvními procesory Ryzen připravilo i utilitu Ryzen Master, která umožní z pohodlí operačního systému taktovat procesor i paměti a celkově ladit jejich nastavení. Intel nyní reaguje a chystá Performance Maximizer. 
Společnosti AMD nelze upřít snahu zajistit nám pohodlnější možnosti taktování našich procesorů a pamětí, i když výsledek nebyl zcela ideální. Dnes už je to možná lepší, ale při testování první a druhé generace CPU Ryzen se dalo narazit na řadu problémů aplikace Ryzen Master. Její nastavení občas nefungovala, jindy se software "hádal" s BIOSem, co má být aplikováno, vedle toho dokázal také nezvykle vytěžovat procesor a v mnohých případech bylo stejně nutné pro dokončení nastavení restartovat systém. Osobně jsem pak raději volil taktování a ladění z BIOSu, protože to byl lepší způsob, jak se opravdu domoci žádaného výsledku. Nicméně AMD jistě na svém Ryzen Masteru zapracovalo a ostatně se dalo akceptovat, že utilita nebude na zbrusu nových platformách stoprocentně spolehlivá. 
 
 
I v očích Intelu jde o užitečného pomocníka, však ten by jinak nepřipravoval vlastní verzi pro vlastní procesory.
 
Intel Performance Maximizer je zatím v plenkách a zatím je připravován pouze pro aktuální generaci desktopových Core 9000, čili Coffee Lake Refresh. Intel uvádí, že software prověří a prozkoumá "DNA" každého jednotlivého procesoru a jeho jader, aby zjistil, jaké nejvyšší pracovní frekvence je schopen a tu pak nabídne. Zkrátka a dobře půjde o utilitu pro automatické přetaktování, což je funkce, kterou už dlouho nabízejí samotné desky a jejich BIOSy. 
 
Ve své ukázce Intel využil procesor Core i7-9700K, který byl softwarem automaticky během několika minut přetaktován na 5,2 GHz napříč všemi jádry. Ale můžeme si být jisti, že pro tento test nebyl zvolen jen tak nějaký náhodný kus, ale nějaký zvláště povedený procesor a vůbec to neznamená, že nám daný software v tomto konkrétním případě zařídil něco, co by jen trošku zkušený uživatel s běžnými nástroji BIOSu také nesvedl. 
 
Na druhou stranu, software má v budoucnu nejen posuzovat možnosti každého jádra, ale také jim přizpůsobit výsledné nastavení, takže ve výsledku by různá jádra mohla pracovat na různých maximálních taktech. Implementace toho se však dočkáme nejdříve na konci tohoto roku. 
 
Intel nás zatím stačil upozornit, že využitím utility Performance Maximizer můžeme přijít o záruku v případě, že si přetaktováním procesor zničíme. Záruka se ostatně vztahuje pouze na provoz při výchozích taktech, nicméně my si můžeme také koupit lepší záruku v podobě Performance Tuning Protection Plan (PTPP), která nám umožní přetaktováním zničený procesor vyměnit. To se však týká pouze procesorů zakoupených na běžném trhu v krabicové verzi. Cena se bude odvíjet od konkrétního modelu. 
 
Intel Performance Maximizer bude k dispozici pro stažení od června, a to samozřejmě zdarma.