Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
20.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
Intel v loňském dubnu představil své ASICy pro těžbu Bitcoinu. Řada byla nazvána Blockscale a přišla v době počínajícího pádu hodnoty této kryptoměny. Nyní, když se zase zvedá, naopak ohlašuje ukončení výroby.
DarkRichelieu (1240) | 21.4.20238:58
Stačilo aby se krypto dostalo do povědomí lidí a teď ho zavádějí nebo budou zavádět centrální banky. Sice se nedají těžit, ale o to větší kontrolu nad námi budou mít.
Odpovědět0  0
Eskymak (1057) | 21.4.20238:42
Kryptokraviny efektivním způsobem ­"těžit­" nejde. Jakákoliv energie spotřebovaná na vytvoření ničeho je zmařená.
Odpovědět2  1
Jirka-77 (1169) | 21.4.202322:59
Musí se využitá energie využít na vytápění a ohřev TUV, to ale znamená přizpůsobit servery, aby se odváděl např olej s vyšší teplotou jakou zvládne elektronika, nebo přidat tepelné čerpadlo i když se tím zvýší spotřeba proudu, nebo při chlazení vzduchem s nižší teplotou přímo vytápět baráky, pak teplota stačí a v létě aspoň bazény, takže menší server v aqua parku.
Při těžbě a zpracování zlata je taky obrovská spotřeba energie a navíc velké množství chemie a taky má největší využití jako peníze, než třeba v elektronice, kde ho je proti tomu málo.
Odpovědět0  1
Tech-boy.lukas (1548) | 22.4.202313:53
co jste tím vlastně chtěl říct? že to teplo které se vygeneruje nesmyslným těžením krypta lze ještě použít? A to přirovnání ke zlatu, kde se dá krom kryptopeněženek využít krypto? Plně souhlasím s komentářem výše, je to jen zbytečné mrhání energii
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1169) | 22.4.202315:40
Ano, že teplo z těžby jde využít i když to komplikuje nízká teplota. Plně chápu odpor proti těžbě, když někomu těžba samotná nedává smysl, ale pokud jde o využití toho tepla, proti tomu snad velký odpor mít nikdo nebude, protože těžba probíhá i bez využití tepla. Bitcoin nevznikl kvůli funkci teplárny, takže využití tepla je až druhotná věc, která se místama začíná objevovat po rokách nevyužívání tepla. Bitcoin vznikl proto, že lidi měli dlouhodobě potřebu vytvořit decentralizované peníze, kterýma půjde platit snadněji než zlatem. Zlato jsou decentralizované peníze a jeho hodnota není daná technickým využitím jako např elektrické kontakty, ale už historicky právě díky využití jako peníze bez inflace. Podobně ceny nemovitostí jsou z velké části dané využíváním jako peníze, konkrétně funkcí ­"uložitele hodnoty­". Kdyby se lidi nenaučili chránit své peníze nakupováním bytů, tak by bydlení bylo výrazně levnější. Teda kdyby peníze cpali právě třeba do zlata. Já teda chápu smysl vzniku Bitcoinu, ale nedávají mě smysl další kryptoměny, ty beru jako pokusy vymyslet lepší kryptoměnu většinou s nějakou funkcí navíc, kterou Bitcoin neumí, ale zatím se smysl žádné té další nepotvrdil. Proti tomu Bitcoin má svou funkci peněz o kterou tvůrcům šlo. Bitcoin teda nemá jiný význam než na té kryptopeněžence, stejně jako nedává smysl bankovky používat jinak než peníze. Ano to je proti zlatu rozdíl. Zlato jako materiál má i jiné využití. U Bitcoinu šlo jen o ty peníze, o jiné využití tam nejde. Pokud jde o spotřebu proudu, ten si lidi zaplatí na věci, které jim za to stojí. V případě těžby Bitcoinu to dává smysl jen tam kde je proud levný. Kdyby místo této svobody jsme měli např odhlasovat jednotlivá využití proudu, tak budu hlasovat proti výkonným herním počítačům, protože s dnešním výpočetním výkonem se můžou lidi dobře zabavit i na úspornějším PC jako mám např já, kde grafická karta integrovaná do procesoru má teda dohromady s procesorem 35 W. Dál bych hlasoval např proti domácím sušičkám prádla, protože prádlo si v pohodě usuším na sušáku v bytě a vlhkost vyvětrám. Teda řídil bych se primitivně svým názorem a nebral bych ohled na ostatní, že oni maj jiný zkušenosti, názory, potřeby.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.