Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel představí HEDT Glacier Falls a také Core řady KF

3.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel představí HEDT Glacier Falls a také Core řady KF
Neberme to ještě jako hotovou věc, protože oficiálně tyto informace potvrzeny nejsou, ale na Computexu bychom se měli dočkat představení nové generace HEDT platformy Glacier Falls a ještě dříve by mohly přijít Core 9. generace s označením KF.
Platforma Intel Glacier Falls představuje budoucí high-end desktopové procesory, které jsou dnes k dispozici v podobě Skylake-X (Basin Falls Refresh). Tím nejlepším modelem je 18jádrový Core i9-9980XE s taktem až 4,5 GHz a cenovkou 1979 USD. 
 
 
Po Basin Falls mají nastoupit Glacier Falls, které známe z nově uniklých roadmap a lze očekávat, že Intel je na trh dostane nejdříve někdy v polovině příštího roku. Platí to, že je Intel chce představit na Computexu 2019, který proběhne v červnu, ale je otázka, zda to má znamenat jejich brzký nástup na trh hned poté. Vyfocená roadmap mimochodem pochází z jisté interní prezentace firmy Gigabyte.
 
Vedle Glacier Falls se dozvíme také o dalších čipových sadách, a sice B365 Express a H310C Express. Není známo, co nového mají tyto sady nabídnout oproti B360 a H310. Dle označení ale to velké změny nebudou a může jít prostě jen o sady určené pro desky s posíleným napájením procesoru a ve zdroji se spekuluje také o možnosti, že Intel na B365 povolí taktování procesorů pomocí změny v násobiči, aby se tento mainstream vyrovnal sadě B450 od AMD. Vedle toho můžeme rovněž uvažovat o tom, že B365 a H310C budou vyráběny opět 22nm procesem namísto 14nm, aby si Intel ještě více uvolnil potřebnou výrobní kapacitu. 
Další zpráva mluví o procesorech Core 9. generace, které přijdou s označením KF či případně pouze F. Tato informace měla opět uniknout z interní prezentace firmy Gigabyte a je třeba se podívat na to, co by označení F mohlo znamenat. Nic takového totiž Intel dříve nepřipravil, ovšem díky Googlu a jeho překladu lze zjistit, že první řádek sděluje o zlepšujících se dodávkách procesorů Intel a druhý mluví o procesorech bez integrované grafiky. Ostatně tomu odpovídá i označení GT0 hned vedle, což v podstatě znamená nulovou grafiku. 
 
Je otázka, zda dané procesory budou vyrobeny bez integrované grafiky, nebo ta bude pouze deaktivována. Osobně bych si vsadil na tu druhou možnost, která Intelu umožní využít i kusy, které byly vyrobeny s chybou právě v části s iGPU. Na druhou stranu, fyzicky nepřítomné iGPU by zase mohlo nezanedbatelně zmenšit celý procesor, a tedy dosáhnout vyšší výtěžnosti. Však v případě 6jádrového modelu jde o možnost snížít plochu o čtvrtinu.