Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel představil experimentální optický datový spoj s propustností 50 Gb/s

28.7.2010, Jan Vítek, aktualita
Intel představil experimentální optický datový spoj s propustností 50 Gb/s
Společnost Intel ve svých Intel Labs zkoumá možnost využití světelných paprsků namísto elektronických signálů, což není žádný nový nápad, avšak pojďme se podívat na to, co její pracovníci zjistili a na čem pracují. Dle tvrzení Intelu by...
Společnost Intel ve svých Intel Labs zkoumá možnost využití světelných paprsků namísto elektronických signálů, což není žádný nový nápad, avšak pojďme se podívat na to, co její pracovníci zjistili a na čem pracují. Dle tvrzení Intelu by tento výzkum mohl vést k revoluci v designu osobních počítačů i superpočítačů a k vysoké energetické efektivitě.



Zatím bylo v Intel Labs vytvořeno optické datové rozhraní na křemíkovém základě, které využívá integrované lasery a technologii Hybrid Silicon Laser. Toto experimentální řešení dokáže přenášet data s propustností 50 gigabitů za sekundu, přičemž se pracuje na jejím navýšení. Zřejmou výhodou pak je možnost přenášet data na větší vzdálenosti, což je u kovových spojů kvůli rušení obtížnější, a návrhy datových rozhraní tak ovlivňují celou architekturu počítačů.


Prototyp rozhraní dostal název 50Gps Silicon Photonics Link a jde o výsledek výzkumu trvajícího několik let. Tvoří jej křemíkový vysílač a přijímací čip, zmíněný Hybrid Silicon Laser vyvinutý ve spolupráci s Kalifornskou univerzitou v Santa Barbaře v roce 2006 a vysokorychlostní optické modulátory a fotodetektory, které byly představeny v roce 2007.

Vysílací čip využívá čtyři lasery, jejichž paprsky kóduje optický modulátor rychlostí 12,5 Gbps. Paprsky se pak sloučí ve výstupu na jedno optické vlákno a na druhé straně se zase rozdělí a přesměrují na čtyři fotodetektory, které je konvertují do elektrických signálů. Navýšení datové propustnosti může být tedy realizováno navýšením počtu laserových paprsků, což může v budoucnu přinést až terabitovou propustnost.

Zdroj: TZ Intel