Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel představil pravítková SSD i modely se dvěma porty

8.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel představil pravítková SSD i modely se dvěma porty
Intel nás dnes překvapil zbrusu novým formátem pro SSD, který dostal označení Ruler, čili pravítko. Nová SSD přitom vypadají tak, že bychom si s jejich pomocí skutečně mohli leccos narýsovat. Vedle nich tu máme také dvouportová SSD. 
Intel už nyní pochopitelně prosazuje především své paměti 3D XPoint, a tedy i řadu Optane, což platí i pro nový formát Ruler, ale i v tomto případě ještě půjde o paměti 3D NAND Flash, neboť tato technologie ještě zdaleka nekončí, spíše naopak. V nejbližších letech po ní bude stále větší hlad a nyní je těchto pamětí na trhu spíše nedostatek. 
 
 
Zatím se ale Intel o novém formátu a výsledných modelech SSD nerozpovídal, ale uvedl, že přijdou na trh v blízké budoucnosti, takže se snad brzy dozvíme více. Nyní víme alespoň to, že tento formát byl vyvinut speciálně pro servery a má za úkol nahradit klasické 2,5" a 3,5" formáty. 
 
Ono je ostatně logické, že se chce Intel posunout dále a zapomenout na staré formáty, jež vychází z toho, co vyžadovaly pevné disky vybavené plotnami. V případě SSD není kromě kontinuity a zpětné kompatibility jediný důvod, proč staré formáty ctít, a to zvláště v serverovém prostředí. Nová pravítková SSD tak vychází spíše z formátu M.2 a my je budeme moci jednoduše zasunovat do serverových skříní. Lze tak předpokládat, že na jedné straně bude připraven slot, jímž má být PCI Express, takže bude stačit takové SSD jako v jiných případech prostě zasunout dovnitř a ono se samo zapojí. 
 
Intel si od toho slibuje, že takto provedená SSD umožní lepší správu úložné kapacity serverů a také budou lépe chlazena. V případě modelů založených na pamětech 3D NAND Flash od Intelu a Micronu bude možné dosáhnout v případě 1U serveru kapacity až 1 PB. 
  
Pak tu máme další ohlášené novinky s Dual Port, a sice opět SSD založená na pamětech 3D XPoint a 3D NAND Flash, ale už v klasickém formátu 2,5". Ta budou však vybavena dvěma porty, takže je bude možné naráz připojit na dva kontrolery. Intel jimi chce nahradit stávající modely SSD pro rozhraní SAS a půjde o Intel SSD DC D4500, D4502 a D4600 Series plánované na toto čtvrtletí. 
 
 
Nakonec si Intel připravil pro datová centra nové modely SSD DC S4500 a S4600 Series (na fotografii) kombinující nový SATA kontroler, "inovativní" SATA firmware a 32vrstvé paměti NAND Flash s velice vysokou hustotou uložení dat. Tyto modely mají už okamžitou dostupnost. 

Zdroj: Intel