Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel představil prototyp 48jádrového procesoru

4.12.2009, Jan Vítek, aktualita
Intel představil prototyp 48jádrového procesoru
Společnost Intel světu představila experimentální 48jádrový procesor, jenž by mohl v budoucnu mimo jiné podstatně vylepšit interakci člověka s počítačem. Intel svůj procesor plánuje v příštím roce nabídnout v počtu alespoň sto kusů svým...
Společnost Intel světu představila experimentální 48jádrový procesor, jenž by mohl v budoucnu mimo jiné podstatně vylepšit interakci člověka s počítačem. Intel svůj procesor plánuje v příštím roce nabídnout v počtu alespoň sto kusů svým akademickým a oborovým partnerům, kteří si budou moci pohrát s jeho plně programovatelnými jádry. Tyto čipy také mají svému výrobci umožnit lepší porozumění plánování a koordinování velkého množství jader na jednom kusu křemíku a využít získané informace pro výrobu běžných procesorů.



Vysoký počet jader znamená také potenciálně velké plýtvání energií, ovšem zde se využívá správa napájení, díky níž je spotřeba v klidu okolo 25 wattů a maximální je na úrovni 125 wattů. Potenciál Intel vidí především v cloud computingu a efektivních datových centrech, takže tento čip dostal i přezdívku “single-chip cloud computer”, protože připomíná uspořádání jednotek v datových centrech určených pro online banking, sociální sítě či online úložiště.

Samotný čip je vyráběn firemní nejmodernější technologií pomocí 45nm procesu a jeden z nich dostane také švýcarská instituce ETH Zurich, jejíž pracovníci vyvíjející OS architektury pro budoucí vícejádrové systémy se na něj již těší, protože jde dle jejich slov o ideální hardware pro testování.

Zdroj: TZ Intel