Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel přejde na DDR3 paměti ve druhé polovině příštího roku

29.1.2006, Milan Šurkala, aktualita
Intel přejde na DDR3 paměti ve druhé polovině příštího roku
V druhé polovině příštího roku očekává Intel vpád pamětí DDR3. Celý proces ale bude patrně trvat kolem dvou let, vždyť vzpomeňte na vstup DDR2, teprve dnes se začíná jednat o standard na platformě Intel a AMD na tyto paměti teprve plánuje...
V druhé polovině příštího roku očekává Intel vpád pamětí DDR3. Celý proces ale bude patrně trvat kolem dvou let, vždyť vzpomeňte na vstup DDR2, teprve dnes se začíná jednat o standard na platformě Intel a AMD na tyto paměti teprve plánuje přejít.



A právě toto bude opět kámen úrazu. DDR3 paměti nejspíše zpočátku nebudou nejlevnější a opět budou použitelné pouze s procesory Intel. Přitom budou koexistovat s DDR2. AMD se rovněž nenachází v nejvýhodnější situaci, protože přechází na novou platformu, kdy na DDR2 už začíná být pomalu pozdě a na DDR3 ještě příliš brzy.

Nabídka DDR3 pamětí začne na frekvenci 800MHz, přičemž se předpokládá růst až do 1333MHz (sběrnice 667MHz!) pro rok 2009. Společnosti Elpida, Infineon a Samsung již započaly s výrobou a komerčně budou využívány již v průběhu tohoto roku. Navíc je možné, že jiní výrobci chipsetů přejdou na DDR3 dříve než Intel a rovněž se nevylučuje použití pamětí DDR3 mimo PC sektor. Výhodou by mělo být rovněž snížené napájení.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.