Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel přeskočí 20A, proces 18A se prý totiž podařil a má vysokou výtěžnost

6.9.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel přeskočí 20A, proces 18A se prý totiž podařil a má vysokou výtěžnost
Situace kolem Intelu je v posledních týdnech hodně zamotaná. Nyní oznamuje, že přeskočí výrobní proces 20A. Důvodem ale nejsou problémy, nýbrž opak, až nečekaně dobré vlastnosti nástupnického procesu 18A.
Před pár dny se objevila informace, že společnost Broadcom obdržela čipy vyrobené procesem Intel 18A a nebyla příliš spokojená s výsledkem. Podle ní proces není připraven pro velkosériovou výrobu, z čehož vyplynuly spekulace o nízké výtěžnosti procesu. Poslední zprávy z Intelu ale mluví úplně opačně. Firma se totiž rozhodla přeskočit výrobní proces Intel 20A, kterým se měly vyrábět některé čipy Arrow Lake (mělo jít o ty s konfigurací 6P+8E). Nyní Intel říká, že Arrow Lake se bude primárně vyrábět u externích partnerů a výsledné pouzdření proběhne v Intel Foundry.
 
Zajímavé je, že k přeskočení nemá dojít v důsledku problémů, ale naopak úspěchů. Dle společnosti Intel došlo v červenci k vydání Intel 18A Process Design Kit (PDK) 1.0 a firma dosáhla velmi pozitivní odezvy (což si poněkud protiřečí s tím, co měl říci Broadcom). Intel říká, že procesory vyrobené na tomto procesu jsou schopny nabootovat operační systémy, proces je zdravý a s dobrou výtěžností. Výsledkem je, že úspěchy s procesem Intel 18A umožnily přesunout prostředky z vývoje Intel 20A na Intel 18A dříve, než se čekalo. To neznamená, že by práce na Intel 20A přišla vniveč. Na jejím základě byl totiž vyvinut proces 18A, úspěchy a technologie z 20A se tedy přetavily i v úspěchy na 18A, např. jde o tranzistorovou architekturu RibbonFET Gate-All-Around (GAA) a napájení pomocí PowerVia.
 
Přesun prostředků z 20A na 18A umožní firmě optimalizovat investice do vývoje a s defektností D0<0,4 Intel říká, že je ekonomika nového procesu dostatečně dobrá na to, aby k tomuto přesunu došlo už teď. Otázkou samozřejmě je, zda ještě není někde zakopaný pes. Jaké budou vlastnosti procesu Intel 18A a čipů jím vyrobeným, to se ukáže až v roce 2025, kdy je plánováno jeho spuštění. Kolik zájemců o Intel 18A existuje, není přesně známo, počátkem letošního roku se mluvilo o čtyřech velkých firmách.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.