Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel převedl dvoujádrové Itanium "Montecito"

24.6.2005, Milan Šurkala, aktualita
Intel převedl dvoujádrové Itanium "Montecito"
Na mezinárodní konferenci ISC (International Supercomputer Conference) v Heidelbergu byla jedna z prvních prezentací prvního dvoujádrového procesoru Intel Itanium. Úplně první prezentace proběhla již v březnu tohoto roku na IDF. Budoucí...
Na mezinárodní konferenci ISC (International Supercomputer Conference) v Heidelbergu byla jedna z prvních prezentací prvního dvoujádrového procesoru Intel Itanium. Úplně první prezentace proběhla již v březnu tohoto roku na IDF. Budoucí Itania budou mít 1,72 miliardy tranzistorů a budou tak tvořit naprostý high-end v oblasti serverů.



Takto vypadá stávající Itanium 2

Systém předváděný na ISC se skládal ze čtyř procesorů Montecito. Celkem tak server obsahoval osm čipů taktovaných na 1,6GHz. Procesory jsou vyráběny 90nm technologií, každé jádro má 1MB L2 cache a 12MB L3 cache. Maximální spotřeba klesla oproti Itaniu 2 ze 130W na 100W. Výkon naproti tomu má překonat Itanium 2-9M o 70%. Výkon při testu na ISC dosáhl 45,8GFlops, což je nový rekord u čtyřprocesorových serverů.



Pohled na rozvržení samotného procesoru, umístění jader a pamětí cache

Nová Itania se začnou prodávat ještě tento rok. Čtyřjádrové procesory Itanium by se měly dostat na trh kolem roku 2007/2008 a osmijádrové do roku 2010.

Zdroj: www.tomshardware.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.