Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel připravuje novou platformu jako konkurenci pro UMPC

17.4.2007, Jan Vítek, aktualita
Intel připravuje novou platformu jako konkurenci pro UMPC
Přibližně před rokem firmy Microsoft a Intel oznámily platformu Origami, jako základ pro Ultra Mobile PC. Ty se měly dle tehdejších odhadů prodávat za ceny v rozmezí 599 - 999 USD s operačním systémem Windows XP Tablet PC Edition. Avšak...
Přibližně před rokem firmy Microsoft a Intel oznámily platformu Origami, jako základ pro Ultra Mobile PC. Ty se měly dle tehdejších odhadů prodávat za ceny v rozmezí 599 - 999 USD s operačním systémem Windows XP Tablet PC Edition. Avšak předpoklady se moc nesplnily, především tedy co se týče cen, a tak se ve světě příliš UMPC ani neprodalo. A zatímco společnosti Samsung, Asus, HTC a další pracují na druhé generaci UMPC pro OS Windows Vista, Intel se rozhodl jít vlastní cestou a představit vlastní platformu MID - Mobile Internet Device. Tu uvedl na akci IDF Beijing.


prototyp MID

Úvodní platforma dostala název McCaslin a zaměří se spíše na spotřební trh, čímž mají MID získat nad UMPC a jejich cenami 900 - 1800 USD patřičnou výhodu. Pro dosažení tohoto cíle budou zařízení MID pracovat se zvláštní distribucí systému Linux a zobrazovat budou na malé 4" a 6" dotykové displeje (rozlišení 800 x 480 a 1024 x 600). Výpočetní sílu dodají procesory Stealey se dvěma 600 - 800MHz jádry a konektivitu zase rozhraní WiFi, Bluetooth a 3G HSDPA. Linux v systému zabere do 512 MB a využít bude moci nejspíše 256 MB paměti. Bootovat se bude celkem 20 sekund, z hibernace se do operačního stavu dostanete za 10 sekund a ze stand-by režimu pouze za 5.



Intel platformu MID rozdělil do třech kategorií - Stay in Touch, Be Entertained and Access Info & Locate, kde Stay in Touch budou určeny pro VoIP, e-mail, instant messaging a budou umět zaznamenávat fotografie i videa. Be Entertained nabídnou podporu streamovaného videa, her, mobilní TV, přehrávání hudby a také volitelné multimediální dokovací zařízení. A nakonec, Access Info & Locate se zaměří na GPS navigaci, real-time Points of Interest (POI) a vyhledávání služeb. Další parametry jako výdrž na baterie zveřejněny nebyly, avšak ceny mají klesnout hluboko pod 1000 USD - ale to měly u původních UMPC vlastně také.

Zdroj: DailyTech