Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel připravuje výkonný NUC 11 Extreme “Beast Canyon”

31.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel připravuje výkonný NUC 11 Extreme “Beast Canyon”
Intel si chystá další model počítače, který bude zařazen mezi NUC, čili malé desktopy. V tomto případě ale NUC 11 Extreme “Beast Canyon” zase tak malý nebude, ostatně přijde i s podporou velkých grafických karet. 
Formát Intel NUC odstartoval nabídkou skutečně malých desktopů s obvykle čtvercovou základnou, ale od té doby se Intel v některých případech začal obloukem zase vracet k velkým desktopům, což podtrhuje jeho nejnovější model NUC Extreme s procesory 11. generace. Jedná se o počítač s kódovým označením Beast Canyon, který může nést i velkou desktopovou grafickou kartu, čili mezi ním a desktopem založeným na desce Mini-ITX už skutečně nebude velký rozdíl, alespoň navenek. 
 
 
Uvnitř tohoto počítače se ale bude nacházet NUC 11 Extreme Compute Element, čili systém na kartě s rozhraním PCIe, který bude přes toto rozhraní a příslušnou desku se sloty propojen s grafickou kartou. To ale nebude zcela nutné, neboť jeho procesor z generace Tiger Lake-H má vlastní integrovanou grafiku. 
 
 
Počítá se tu s paměťmi DDR4-3200 s kapacitou až 64 GB, dále i se třemi sloty pro M.2 2280 SSD, z nichž jedno bude přes PCIe 4.0 x4 napojeno přímo na CPU a dále tu máme rozhraní Thunderbolt 4, až 10GB/s Ethernet, HDMI 2.0b a celkově až tři obrazové výstupy, Intel Wi-Fi 6 AX210, USB 3.1 Gen 2 atd. 
 
Ïntel by mohl tyto systémy blíže představit snad ještě v průběhu Computexu, a tak by mohl prozradit i to, jaké karty se vůbec do nových Beast Canyon vejdou. Dozvěděli jsme se jen to, že jde o grafické karty "plné velikosti", ale to nám moc neřekne, zvláště když moderní modely jsou už velice dlouhé i vysoké a na šířku často zaberou více než jen dva sloty. 
 
Zdroj: VideoCardz