Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel přišel s hvězdičkovým označením pro své procesory

9.4.2009, Jan Vítek, aktualita
Intel přišel s hvězdičkovým označením pro své procesory
Aby koncovým zákazníkům společnost Intel usnadnila výběr, rozhodla se vyrukovat s hvězdičkovým označením svých procesorů. Mohli bychom si představit, že by nám hvězdičky mohly jako za starých časů megahertzy jednoznačně udávat výkon procesorů,...
Aby koncovým zákazníkům společnost Intel usnadnila výběr, rozhodla se vyrukovat s hvězdičkovým označením svých procesorů. Mohli bychom si představit, že by nám hvězdičky mohly jako za starých časů megahertzy jednoznačně udávat výkon procesorů, ale není tomu tak. Počet hvězdiček totiž s výkonem přímo nesouvisí.



Stránky Intelu říkají: "Označení Intel Processor Ratings jsou navrženy tak, aby vám pomohly k volbě toho pravého procesoru. Pouze se podíváte na hvězdičky vedle označení procesoru a zjistíte, do jaké výkonnostní třídy se zařadí." Jenomže hvězdičky pouze odpovídají modelovým číslům procesorů, takže jejich počet od jedné do pěti záleží na kombinaci jejich vlastností. Tam patří počet jader, operační frekvence, velikost cache a jiné technologe. Více hvězdiček tedy nemusí nutně znamenat vyšší výkon, ale třeba lepší funkce.

Například série Intel Core 2 Duo E8000 mají čtyři hvězdičky, zatímco Intel Core 2 Quad Q8000 pouze tři. A navíc ULV modely Core 2 Duo SU9000 mají rovnou pět hvězdiček, stejně jako Core 2 Extreme a mobilní Core 2 Quad. Neznalí uživatelé tedy budou spíše ještě více zmateni a ono je v podstatě zřejmé, že s dnešní nabídkou vícejádrových procesorů pro rozdílné účely nějaká pětistupňová stupnice být užitečná ani nemůže. Uvidíme ale, jak se nová snaha projeví v praxi.

Zdroj: X-bit labs, Intel