Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel promluvil o nových ,,45nm“ procesorech

21.3.2008, Pavel Boček, aktualita
Intel promluvil o nových ,,45nm“ procesorech
Intel pootevřel pokličku hrnce s informacemi o nových, 45nm technologií vyráběných mikroprocesorech, určených zejména pro podnikové a jiné náročné nasazení. Jedná se o čipy Xeon 7300 s jádry Dunnington, kterých bude celkem šest. Budou socketově...
Intel pootevřel pokličku hrnce s informacemi o nových, 45nm technologií vyráběných mikroprocesorech, určených zejména pro podnikové a jiné náročné nasazení. Jedná se o čipy Xeon 7300 s jádry Dunnington, kterých bude celkem šest. Budou socketově kompatibilní s platformou Caneland a nabídnou velkou sdílenou cache (což je vidět i na fotografii waferu, kde je cache namísto jednoho celého jádra), nicméně zatím není známa její přesná kapacita. Zajímavostí bude technologie FlexMigration, nabízející migraci virtualizace mezi 45 a 65nm technologií vyráběnými procesory v reálném čase.


Jádra Dunnigton

O Itaniích 2 jsme informovali okrajově již minulý rok, ovšem jelikož to nejsou moc sledované čipy, informace přibývají střídmě a takřka jen od Intelu. Nově se tedy ví, že čtyři jádra budou mít celkem 30 MB cache pamětí všech úrovní, sběrnici QuickPath (o které Intel také zveřejnil oficiální White Paper), duální integrovaný paměťový řadič a mainframovou RAS výbavu. Se dvěma miliardami tranzistorů má výkon dnešních Itanií zdvojnásobit. Společně s Xeony Dinnongton mají přijít někdy v druhé polovině roku.


Jádra Tukwila

Další informace se týkají vývoje kompletní platformy pro vizuální výpočty. Efekty počítačové grafiky totiž sice vypadají čímdáltím reálněji, nicméně jsou také náročnější, Intel proto chce vytvořit kompletní platformu včetně vývojářských nástrojů a software. Součástí platformy bude čip Larabee, který bude vycházet z procesrů, nicméně ponese mnohem více jader, mimo jiná i specialozovaná jádra jako VPU (Vector Processing Unit) se širokou škálou SIMD instrukcí. Larabee bude podporovat jak DirectX, tak OpenGL a celkově má nabídnout zejména vysoký výkon a energetickou efektivitu.

Zásadní změna také okolo roku 2010 zastihne novou mikroarchitekturu Sandy Bridge; Intel chce totiž pozměnit instrukční sady díky AVX (Advanced Vector Extensions), což má přinést až dvojnásobný počet operací s plovoucí desetinnou čárkou za sekundu. Klíčové přitom bude rozšíření vektorů ze 128 na 256 bitů, použití efektivnějšího přenosu dat a také až tří operandů. Více informací bude poskytnuto na dubnovém Developer Forum v Šanghaji.

Zdroj: TZ Intel