Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Q6600 stále oblíbený, EK vznesla proti společnosti další obvinění

20.7.2008, Pavel Boček, aktualita
Intel Q6600 stále oblíbený, EK vznesla proti společnosti další obvinění
Mainstreamové čtyřjádrové mikroprocesory Intel Core 2 Quad Q6600 jsou stále nejoblíbenějšími čtyřjádrovými modely společnosti. Tato 65nm technologií vyráběná jádra Kentsfield, pracující na frekvenci 2,4 GHz, po uvedení 45nm technologií vyráběných...
Mainstreamové čtyřjádrové mikroprocesory Intel Core 2 Quad Q6600 jsou stále nejoblíbenějšími čtyřjádrovými modely společnosti. Tato 65nm technologií vyráběná jádra Kentsfield, pracující na frekvenci 2,4 GHz, po uvedení 45nm technologií vyráběných modelů leckde podstatně zlevnila na cenu nižší jak 4000 Kč, díky čemuž se kupují ještě více. V poslední době již uživatelé začínají více přecházet k novým modelů řad Q9xx0, avšak kompletní sestavy se stále prodávají, OEM zakázky tedy neustávají. Ani několik měsíců po uvedení však Intel řadu nových modelů nedodal na trh, zatímco některé modely řady Q6x00 se přestaly prodávat, není tedy divu, že je takový zájem právě o Q6600.



Intel však nemá jen úspěchy. Evropská komise totiž proti němu vznesla další obvinění z důvodu zneužívání svého dominantního postavení na trhu. Intel měl platit výrobcům za to, že na skladech neměli výrobky obsahující čipy od AMD. Platby měli výrobci inkasovat také za to, že uváděli produkty AMD pozdě. Intel také výrobce měl nutit k těmto praktikám tím, že pokud neudělají, oč žádá, nedostanou tito produkty Intel, případně nad cenou; to by pro ně byla samozřejmě katastrofa, jelikož AMD by nebylo schopno pokrýt takovou poptávku, pokud by výrobci přešli jen na produkty AMD. Intel má nyní osm týdnů na odpověď na tři nálezy EK. Dle vyjádření je společnost zklamaná s EK, která prý nadržuje AMD, které by jinak muselo konkurovat férově nižší cenou. Místo toho prý AMD vznáší podobné stížnosti u soudů po celém světě.

Ale zpět k projektům Intelu. Grafický projekt, nazvaný Larabee, dle uniklých informací nebude podporovat klasické Direct3D a OpenGL API, ale přímý přístup. Intel se tedy pravděpodobné bude snažit vyvinout své vlastní jednodušší API, podobně jako kdysi 3Dfx. Tento gigant má prostředky na to, aby podobnou věc prosadil, na druhou stranu vyvstává otázka, zda by lidé takový produkt kupovali, pokud by tomu bylo tak. Zatím totiž o Larabee unikly samé nepříjemné informace, jako obrovské TDP 300 W. Vlastní API by samozřejmě navíc znamenalo další problémy pro autory her, v době vydání těchto karet má proto vyjít pouze šest her i přes dosavadní jistě intenzivní investice Intelu.

Karty by měly používat paměti GDDR5 a Intel prý chce pokořit minimálně 2 TFLOPS. Snad bude výkon alespoň dvojnásobný, jelikož karty AMD Radeon HD 4870 X2, které jdou na trh příští měsíc, mají pokořit právě 2 TFLOPS. Když si k tomu přípočítáme to, že AMD i NVIDIA zřejmě stihnou vydat další dvě generace karet - Larabee totiž má přijít příští léto, zřejmě kolem veletrhu Computex 2009 (ačkoli vzorky bychom měli vidět již na konci tohoto roku) - byla by karta pouze se dvěma biliony operací s plovoucí desetinnou čárkou za sekundu propadák. Lze totiž očekávat, že 2 TFLOPS zvládnou za rok mainstreamové karty, které navíc jistě nebudou mít TDP až 300 W a nebudou si vynucovat programování v novém API (resp. maximálně v další generaci Direct3D).


Klikněte pro zvětšení

Dále Intel zveřejnil roadmapu svých mikroprocesorů pro desktopová PC na příští rok. V příštím čtvrtletí se tedy změny nečekají, v posledním čtvrtletí tohoto roku pak přijdou dlouho očekávané mikroprocesory Nehalem, konkrétně jádra Bloomfield, na frekvenci 3,2 GHz, 2,93 GHz a 2,66 GHz. Takto má situace zůstat až do třetího čtvrtletí příštího roku, kdy přijdou osmijádra Lynnfield a čtyřjádra Havendale. Co se týká současných Penrynů, v posledním čtvrtletí mají přijít Core 2 Duo E7400, v dalších čtvrtletích eventuelně ještě další verze; objevit se také mohou čtyřjádra řady Q8xx0 a dvoujádra zbývajících řad (E5xx0, E2xx0 a E1xx0).



Dle prozatímních informací však bude Nehalem po všech stránkách opravdu drahý (proto také tak málo modelů), AMD má tedy poměrně slušný životní prostor. Hodně se čeká od Denebu, který se konečně stane plnohodnotnou konkurencí pro současné Penryny. Dále pak bude mít AMD i čas s nástupem pamětí DDR3.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5)
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.