Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Santa Rosa se dočká procesorů Penryn v první čtvrtletí 2008

16.7.2007, Milan Šurkala, aktualita
Intel Santa Rosa se dočká procesorů Penryn v první čtvrtletí 2008
45nm procesory Intel s kódovým označením "Penryn" se objeví co nevidět, ovšem mobilní trh si na ně bude muset počkat až do začátku příštího roku. Nejvýkonnějším procesorem bude dvoujádrový Core 2 Extreme se zatím neurčeným modelovým číslem....
45nm procesory Intel s kódovým označením "Penryn" se objeví co nevidět, ovšem mobilní trh si na ně bude muset počkat až do začátku příštího roku. Nejvýkonnějším procesorem bude dvoujádrový Core 2 Extreme se zatím neurčeným modelovým číslem.



Tento procesor bude mít frekvenci 2,8 GHz, sběrnice FSB zůstane na 800 MHz. Velikost paměti L2 cache vzroste z dnešních 4 MB na 6 MB, samozřejmostí je virtualizační technologie, spořící technologie EIST a Execution Disable Bit. Cena je zatím neznámá.

Klasické mobilní procesory Core 2 Duo se také dočkají 45nm jader Penryn. Ani zde zatím nebylo odhaleno označení procesorů, ty by však ve všech případech měly mít 800 MHz FSB. Takty mají činit 2,1 GHz a 2,4 GHz, kdy čipy budou mít 3 MB L2 cache nebo takty 2,5 GHz a 2,6 GHz, kdy už mají mít tyto procesory 6 MB L2 cache.

Nové čipy Penryn budou kombinovány nově i s platformou Montevina (od druhého čtvrtletí 2008), která má využívat nové chipsety Cantiga GM a Cantiga PM. Tyto čipové sady nabídnou podporu procesorů s 1066MHz FSB, které se objeví později, dále také DDR2-800 i DDR3-1066 pamětí.

Spolu s jižním můstkem ICH9M budou podporovány technologie Enhanced Intel AMT v4.0, Turbo Memory 2.0, Echo Peak Wi-Fi/WiMAX, Shirley Peak Wi-Fi a gigabitový ethernet Boazman. Pro segment SFF (Small Form Factor) a low-end budou k dispozici i chipsety Cantiga GS a Cantiga GL. Ty se objeví ve třetím čtvrtletí roku 2008.

Zdroj: www.vr-zone.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.