Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel se chlubí vývojovým centrem PTK1 napěchovaným tisícovkami senzorů

1.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel se chlubí vývojovým centrem PTK1 napěchovaným tisícovkami senzorů
Intel představil světu své nejnovější vývojové centrum PTK1, které se nachází v Izraeli, kde má ostatně firma také své provozy, a to aktuálně velice důležitou Fab 28 určenou i pro výrobu 10nm procesem. 
Vývojové centrum PTK1 je umístěno v Petach Tikva poblíž centra Tel Avivu a ne v Kiryat Gat, kde jsou továrny Fab 18 a Fab 28. Do nové 11poschoďové budovy centra PTK1 s podlahovou plochou kolem 75 tisíc metrů čtverečných se vejde na 2700 zaměstnanců Intelu a pokud jde o čísla, máme tu také na 14.000 senzorů, jež se podílejí na tvorbě až 100 TB dat denně a tato data zase slouží jako krmivo pro umělou inteligenci. 
 
 
Do nového vývojového centra bylo nově soustředěno na dva tisíce pracovníků, kteří byli dříve rozeseti v celkem osmi budovách na pěti různých místech. Tématem jejich práce bude výpočetní technika, komunikace, umělá inteligence a zabezpečení.  
 
Oněch 14 tisíc senzorů je dle Intelu zhruba dvojnásobek počtu, který se nachází v obvyklé moderní budově podobné velikosti. Jejich úkolem bude monitorovat osvětlení, teploty, větrání, parkovací místa (jsou tu i pro elektrovozy), zaplněnost konferenčních prostor a dalších zařízení, která nová PTK1 nabízí. Právě i tyto senzory budou celkově tvořit 50 až 100 TB dat denně, která bude zpracovávat systém pro správu budovy, jež si Intel sám vytvořil a vetkal do něj umělou inteligenci. Ta bude sama činit rozhodnutí bez přispění obsluhy, ale jaká tato rozhodnutí mohou být, toť otázka. Pochopitelně se ale nabízí řízení osvětlení nebo přidělování různých sálů a jiných prostor dle potřeby. 
 
Intel se dále chlubí, že díky moderním systémům bude i provoz budovy efektivnější, a to o 40 procent v porovnání s běžnou "hloupou" kancelářskou budovou. Elektrická energie bude zcela pocházet z obnovitelných zdrojů a velice šetrné také má být nakládání s vodou, přičemž 95 % odpadu vzniklého při tři roky trvající stavbě mělo být posláno k recyklaci. Vestibul budovy také bude vybaven padesáti 3D kamerami, celkově se v PTK1 najde 143 jednacích místností, moderní pracovní stoly s nastavitelnou výškou nebo 1900 km kabeláže. 
 
 
Intel ale již položil základní kámen i jiné podobné budovy, a to osmipatrového vývojového centra v Jeruzalémě a především pak plánuje stavbu zbrusu nové továrny, do níž chce investovat 11 miliard dolarů a další provozy čeká rozšíření s rozpočtem 5 miliard. Aktuálně pak má Intel v Izraeli na 12 procent ze své celkové pracovní síly a některá svá nejdůležitější zařízení. Vedle Fab 28 je to především vývojové centrum Haifě, kde je vyvíjena architektura procesorů Core a přímo v Jeruzalémě sídlí MobilEye.