Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel se snaží zakázat firmám zveřejňovat výsledky testů výkonu CPU s novými mikrokódy

23.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel se snaží zakázat firmám zveřejňovat výsledky testů výkonu CPU s novými mikrokódy
Intel se rozhodl aktualizovat licenční ujednání týkající se distribuce nových mikrokódů určených jeho procesorům. Nově obsahuje klauzuli, která zakazuje zveřejňovat výsledky testů srovnávajících výkon před a po.
To můžeme jednoznačně vidět jako snahu Intelu umlčet ty, kteří by snad chtěli svým zákazníkům ukázat, jak se změnil výkon procesorů Intel po vydání nových mikrokódů, které slouží k řešení chyb, a že už zdaleka nejde jen o původní Spectre a Meltdown. Máme tu třeba také SpectreRSB nebo nejnověji pak Foreshadow a kdo ví, co všechno se ještě v procesorech Intel objeví. 
 
 
Intel plánuje známé chyby vyřešit už na hardwarové úrovni, což se týká i chystaných procesorů Core 9. generace, čili oprášených Coffee Lake, ovšem ty s velkou pravděpodobností nebudou mít vyřešeno vše. Však právě Foreshadow se objevil nedávno a design procesoru se nedá změnit přes noc, takže můžeme očekávat, že nově nalezené chyby budou asi řešeny stále na úrovni mikrokódu. 
 
Nyní tu ale máme aktualizované licenční ujednání, které se týká právě distribuce nových mikrokódů a nyní zní takto: 
 
"You will not, and will not allow any third party to (i) use, copy, distribute, sell or offer to sell the Software or associated documentation; (ii) modify, adapt, enhance, disassemble, decompile, reverse engineer, change or create derivative works from the Software except and only to the extent as specifically required by mandatory applicable laws or any applicable third party license terms accompanying the Software; (iii) use or make the Software available for the use or benefit of third parties; or (iv) use the Software on Your products other than those that include the Intel hardware product(s), platform(s), or software identified in the Software; or (v) publish or provide any Software benchmark or comparison test results."
 
Intel se tedy snaží zakázat to, aby firmy včetně velikánů jako Microsoft a Google zveřejňovaly benchmarky srovnávající výkon procesorů se starými a novými mikrokódy, za čímž můžeme vidět jediné. Intel si uvědomuje, že nové mikrokódy dokáží snížit výkon a nyní se snaží preventivně umlčet hlasy, které by na to chtěly poukázat.
 
Celé licenční ujednání je k dispozici zde.