Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel se svými procesory směřuje do našich kapes, na dálnice i do 'solárních datacenter'

7.3.2008, Jan Vítek, aktualita
Intel se svými procesory směřuje do našich kapes, na dálnice i do 'solárních datacenter'
Společnost Intel nedávno uvedla svůj nejnovější procesor Atom, vyrobený 45nm high-k technologií, jehož spotřeba se má v klidu pohybovat hluboko pod 1 W a při zátěži nevystoupit výš jak na 2,5 W. To mu dovolí, aby se stal základem nových...
Společnost Intel nedávno uvedla svůj nejnovější procesor Atom, vyrobený 45nm high-k technologií, jehož spotřeba se má v klidu pohybovat hluboko pod 1 W a při zátěži nevystoupit výš jak na 2,5 W. To mu dovolí, aby se stal základem nových kapesních zařízení označovaných jako MID (Mobile Internet Devices), levných notebooků i desktopových PC a dalších produktů, u kterých je důležitá právě nízká spotřeba. A právě zařízení MID se mají objevit již v první polovině tohoto roku. Léto pak má přinést další MID od výrobců jako Aigo, Asus, BenQ, Clarion, DiGiFriends, Gigabyte, Lenovo, LG, Toshiba a dalších. Také Panasonic plánuje přijít s modelem Toughbook využívajícím Intel Atom.



Intelovská nízkospotřebová architektura se také chystá pro rok 2010 do automobilových informačních a zábavných systémů Harman/Becker - Harman Power Connect (HPC). Tato platforma zahrnuje Wi-Fi, WiMAX, Bluetooth, 3G, USB, SD/MMC a konektory MOST a CAN. Podpora je také zajištěna pro populární mediální přehrávače a UPnP zařízení.


Christian Morales, Intel

A nakonec se Intel zmiňuje o Sun Modular Datacenter, které prezentoval na CeBIT. Jak už název napovídá, jde o sluncem napájené mobilní datové centrum, kde solární články pochází od ersol AG a fotovoltaický modul od GSS Gebäude-Solarsysteme GmbH. Jmenovitý výkon napájecího systému je asi 10 kWp (kilowatt peak), přičemž centrum s procesory Xeon 5400 potřebuje asi 6 kW. Jedná se totiž o nové Xeony se čtyřmi jádry a TDP 50 W.

Zdroj: TZ Intel