Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel se v rámci restrukturalizace zbavil svých akcií společnosti ARM

16.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel se v rámci restrukturalizace zbavil svých akcií společnosti ARM
Společnost Intel nemá zrovna dobré období. Poslední finanční výsledky nedopadly zrovna dobře, firma ohlásila masivní propouštění a její akcie spadly tak, jako ještě nikdy. Nyní prodává i akcie společnosti ARM.
Před několika dny zveřejnila společnost Intel své poslední finanční výsledky a nebylo to moc dobré čtení. Procesorům se sice docela dařilo, ale firmě se vůbec nepovedlo zachytit masivní nástup zájmu o AI a její divize pro výrobu čipů byla hlavní částí, která stáhla společnost pod hladinu. Firma tak ohlásila masivní restrukturalizaci, kdy má propustit zhruba 15 % svých zaměstnanců, což není vůbec malý počet (dnes se to už odhaduje na 15-20 tisíc lidí). V důsledku těchto i dalších informací tehdy spadla hodnota akcií za jediný den o 26 %, což je rekord v historii. Nyní se dozvídáme další kroky, které chce Intel podniknout v cestě za lepší budoucností.
 
Zjistilo se, že v předchozím čtvrtletí Intel prodal svých 1,18 milionu akcií firmy ARM, což mu mělo odhadem přinést 147 mil. USD. To není zase nějaká závratná částka, uvážíme-li, že v plánu je ušetřit 10 mld. USD během příštího roku. Co přesně ale Intel tímto prodejem sledoval s ohledem na vztah k budoucnosti architektury ARM, není úplně jasné. Šetření chce Intel dosáhnout i tím, že zrušil vyplácení dividend. To by mohlo čtvrtletně přinést do kapsy (resp. zabránit odlivu z kapsy) až 0,5 mld. USD, a to už je podstatně zajímavější částka, uvážíme-li, že čtvrtletní příjmy naposledy činily 12,8 mld. USD a pokud toto vyplácení zruší dlouhodobě (za rok by to už dalo přes 2 mld. USD). Hodnota akcií Intelu od počátku roku spadla o 60 %.
 
Zdroj: cnbc.com, reuters.com, foto (autor: Nick Knupffer, CC BY-NC-SA 2.0, přes Flickr)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.