Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel skončil s výrobou grafických karet ARC A770 16GB Limited Edition

22.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Intel skončil s výrobou grafických karet ARC A770 16GB Limited Edition
Společnost Intel oznámila konec výroby svých grafických karet Arc A770 16GB Limited Edition. Vyplynulo to ze zveřejněného dokumentu, který datum pro End of Life stanovil na 20. června. Žádné další už nebudou.
Pokud máte zálusk na oficiální grafickou kartu Intel Arc A770 16GB Limited Edition, měli byste si pospíšit. Intel totiž k 20. červnu distributorům ukončil možnost objednávání a dodávek. Co je tak na skladě, se může ještě prodat, ale žádné nové karty už nebudou. Vyplývá tak z oficiálních dokumentů společnosti Intel v jeho databázi PCN (Product Change Notification). V ní se objevil dokument ohledně karty A770 s produktovým kódem 21P01J00BA.
 
Intel Arc A770 16GB Limited Edition
 
Její EoL (End of Life) ale neznamená úplně konec A770 nebo 16GB verzí. Toto se týká jen grafických karet vyráběných Intelem, tedy referenčních karet, takže AIB partneři mohou karty s A770 vyrábět i nadále, samotná výroba čipů pro tyto grafické karty totiž nekončí. U nás se dá takto sehnat např. grafická karta od Aceru, a to dokonce v 16GB verzi. A770 přitom existuje i v 8GB variantách, na jiných trzích se dají další modely sehnat třeba od ASRocku a dalších výrobců.
 
Každopádně nyní se naše zraky upínají spíše k nové generaci Battlemage, která by se měla představit v druhé polovině letošního roku. Jak velkou konkurencí budou AMD a Nvidii, to se teprve ukáže, nicméně je faktem, že Intelu se povedlo urazit poměrně slušnou cestu s ovladači (na rozdíl od čínského Moore Threads), takže tentokrát je zase řada spíše na hardwaru.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.