Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Skull Canyon potvrzen, bude to malé herní PC

8.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel Skull Canyon potvrzen, bude to malé herní PC
O Skull Canyon chystaném společností Intel jsme mluvili jako o hi-end NUC a nyní ho můžeme označit rovnou za herní PC malého formátu. Nepůjde přitom o klasické NUC tak, jak je známe, takže co můžeme očekávat?
Samotný Intel tedy již potvrdil, že si chystá platformu Skull Canyon jako malé (SFF) herní PC. To by tak mohlo skončit i jako jedna z nabízených Steam Machine, ale nepředbíhejme. V rozhovoru pro Tom's Hardware na CES 2016 také Intel uvedl nějaké podrobnosti o Skull Canyon, které se tedy po uvedení na trh budou samozřejmě jmenovat úplně jinak. Zástupce firmy uvedl, že tyto počítače nejspíše ani nebudou prodávány pod značkou NUC a domněnku o Steam Machine podporuje také fakt, že tyto počítače nebudou mít předinstalované Windows. Na druhou stranu ani většina NUC není prodávána s Windows, a to jednoduše proto, že jde o barebone bez pamětí a úložného zařízení. K tomu bychom tedy potřebovali více informací.





Běžné počítače Intel NUC mají rozměry 11 x 11,5 cm s proměnlivou výškou, ovšem Skull Canyon bude mít dle Tom's Hardware přibližně 4 x 8 x 1 palec, tedy asi 10 x 20 x 2,5 cm, takže půjde o výrazně odlišný formát. Fotografii ale nepořídili, takže se na něj zatím nemůžeme podívat, a to prý z důvodu, že produkt ještě není hotový. V aktuální podobě má mít temně stříbrnou barvu, zakulacené rohy a skví se na něm výše zobrazená lebka sloužící jako logo této platformy.

Intel dále uvedl, že Skull Canyon využije paměti DDR4, SSD do slotu M.2 a procesor Skylake série H se spotřebou 45 W. S největší pravděpodobností tedy půjde o CPU vybavené grafikou Intel Iris Pro 580 se 128 MB eDRAM, což je to nejlepší, co může Intel dnes nabídnout. Respektive ještě nemůže, neboť Skull Canyon bude nejspíše první PC s tímto iGPU.

Grafický čip je známý také jako GT4e a jde o devátou generaci iGPU firmy Intel, kde označení "e" udává použitou paměť eDRAM. Ta slouží právě grafice jako velice rychlá vyrovnávací paměť (úroveň L4) mezi ní a hlavní operační pamětí, a právě díky ní může být výkon tak vysoký. Samotné paměti DDR4 neposkytují dostatečnou propustnost, natož pak starší DDR3, což je jeden z důvodů, proč se APU firmy AMD už delší dobu výrazně nezrychlují.

Samotná GT4e obsahuje 72 Execution Units (EUs), přičemž jí nejbližší verze GT3e jich má 48, takže můžeme očekávat slušnou porci výkonu navíc. iGPU může pracovat na taktu až 1 GHz, ale to je pouze teoretický takt uváděný v materiálech Intelu a v praktické implementaci to může být jinak. Nicméně při takovém taktu je výkon GT4e 1152 GFLOPS (FP32). To je o trošku více, než co nabízí první Maxwell, karta NVIDIA GeForce GTX 750, což mluví za vše. S takovou grafikou bychom měli mít možnost hrát i moderní hry ve Full HD, ovšem pochopitelně ne na nejvyšší detaily.

Počítač samotný má obsahovat ještě čtyři porty USB 3.0, jeden LAN, slot pro karty SD a po jednom portu HDMI a DisplayPort. Počítá se také s USB konektorem typu C, na němž dokonce poběží rozhraní Thunderbolt 3. To by teoreticky umožnilo připojit i externí grafickou kartu, která by grafický výkon ještě posílila. Jisté ale je, že nepůjde o levné PC a za exkluzivitu a malé rozměry si značně připlatíme, takže z hlediska poměru výkonu a ceny to běžnému uživateli nebude dávat smysl.

Zdroj: Tom's Hardware