Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Skulltrail na začátku roku 2008: 3,2GHz procesory za $1500

14.10.2007, Milan Šurkala, aktualita
Intel Skulltrail na začátku roku 2008: 3,2GHz procesory za $1500
V prvním čtvrtletí příštího roku se objeví dual-procesorová platforma Skulltrail určená pro skutečné nadšence. Poskytovaný výkon bude opravdu vysoký, mnohem vyšší bude však cena, kterou za takový počítač zájemce zaplatí. Vždyť jen na procesorech...
V prvním čtvrtletí příštího roku se objeví dual-procesorová platforma Skulltrail určená pro skutečné nadšence. Poskytovaný výkon bude opravdu vysoký, mnohem vyšší bude však cena, kterou za takový počítač zájemce zaplatí. Vždyť jen na procesorech je to $3000.



Platforma Skulltrail je založena na chipsetu Seaburg, který vychází z platformy Stoakley. Ta se využívá u dual-procesorových pracovních stanic. K tomu přidává podporu 1600MHz sběrnice FSB, podporu až 128 GB DDR2-800 FB-DIMM paměti, virtualizační technologii a čtyři PCI-Express x16 sloty pro multi-GPU technologie ATi CrossFire nebo NVIDIA SLI.

Speciální verze procesory Intel Core 2 Extreme ponese modelové označení QX9775. Tyto čipy poběží na frekvenci 3,2 GHz s odemčeným násobičem. Procesor pak využije 1600MHz FSB. Má být vyráběn 45nm technologií a mít až 12 MB L2 cache. I přes 45nm technologii výroby budou mít tyto procesory neskutečně vysokou spotřebu TDP s hodnotou 150 W, je to daň za vysokou frekvenci a čtyřjádrovou koncepci. Na chlazení tedy budou kladeny vskutku vysoké nároky, uvážíme-li navíc, že v počítači budou dva takové procesory.

Základní deskou pro Skulltrail má být Intel D5400XS, zatím není jisté, zda se přidají i jiní známí velcí výrobci základních desek. Největším problémem bude patrně cena. Každý z procesorů Core 2 Extreme QX9775 má stát $1499, tedy jen za procesory zaplatí zájemce $3000. Základní deska bude patrně stát dalších několik set dolarů, high-end grafická karta je k mání za ceny $400-$800, čtveřice takových tedy může znamenat další $3000 navíc a to ještě nemluvím o pamětech. Není pak problém se s celou sestavou dostat k $10000.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.