Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
12.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Mnohé evropské země by jistě rády měly na svém území moderní továrnu Intelu, jejíž výstavba přijde na cca 20 miliard eur a bude zárukou prestiže a vysoce kvalifikovaných pracovních příležitostí. Kde bude?
potooczech (345) | 13.7.20218:15
Intel sonduje, kde bude moci postavit továrnu v hodnotě 20 miliard Euro ... tedy který stát to pokud možno celé zadotuje, zajistí vykoupení pozemků a výstavbu potřebné infrastruktury, naslibuje daňové prázdniny, dodá dotovanou pracovní sílu a zaváže se k finanční podpoře studijních oborů potřebných pro tento typ produkce ... aby to měl Intel pokud možno skoro zadarmo a daný stát se mohl vytahovat, tak je na tom dobře v oblasti špičkových technologií.

Reálně to dopadne tak, že zastavíte obrovskou plochu úrodné půdy, kolem postavíte desítky obřích logistických a distribučních center, pro to celé musíte zajistit kompletní infrastrukturu včetně ubytování a dopravy. Jediný výsledek bude, že zhuntujete krajinu a region připravíte o spodní vodu, když vybetonujete, vyasfaltujete, vydláždíte a zastavíte obrovské plochy půdy, kde se voda již nebude vsakovat, ale rychle steče do kanálu a v případě masivních dešťů akorát rozvodní nejbližší vodní tok a bude působit škody. Stejně tak vzniklý nedostatek spodních vod se negativně projeví na celé oblasti. Zvýšená nákladní doprava se negativně podepíše na hustotě dopravy a stavu dopravní infrastruktury, nehledě na negativní vlivy v podobě hluku.
Ekonomický přínos pak díky všem úlevám, prázdninám a dotacím bude prakticky nulový.
Odpovědět1  1
DarkRichelieu (1234) | 13.7.20219:11
Nějaký lepší nápad na řešení ?
Odpovědět0  0
potooczech (345) | 13.7.202111:07
Tyhle továrny jsou zajímavé pro státy, které se potýkají s vysokou nezaměstnaností především mladých obyvatel. Protože samy o sobě dost lidí zaměstnají, v rámci rekvalifikací pro ně si dost nezaměstnaných zvýší kvalifikaci, plus všechny na napojené provozy, servisní, obslužné a zásobovací společnosti zaměstnají dost lidí s nižší kvalifikací ... tedy ideál třeba pro takové Španělsko, které se pere s obrovskou nezaměstnaností mladých lidí. Kdy stát to sice zadotuje, ale výsledkem je snížení nezaměstnanosti a nemusí pak dlouhodobě ty lidi živit na dávkách.
Nicméně třeba pro nás, kde domácí firmy mají nedostatek zaměstnanců, nezaměstnanost je kolem 3,5% a pro spoustu oborů sem musíme pracovníky naopak dovážet, je to úplně nevhodný projekt. Nadělal by tu víc škody než užitku.
Odpovědět1  1
DarkRichelieu (1234) | 13.7.202115:17
V rámci rekvalifikace :­) No asi nemáte tušení, že na tohle moc rekvalifikace z pracáku nefunguje. Podle mě i v Bulharsku mají spousty nezaměstnaných a ochotných pracovat za mrzký peníz, ale to neznamená, že je tam i kvalifikovaná pracovní síla pro tenhle obor. Ale možná jste jako můj bývalý šéf, co si myslel, že z každého může být raketový inženýr, jen se s tím člověkem musí pracovat. No a zkoušel to tak dlouho až se nervově zhroutil a byl nahrazen někým, kdo si to nemyslel :)
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 13.7.202121:22
Rekvalifikace z pracáku je, že přijde na kurz 20 lidí, nic se nenaučí, dostanou razítko a jsou rekvalifikováni. Jinač skutečná rekvalifikace je možná, ale rozhodně ne takto. A ohledně rekvalifikace na raketového vědce: Mám solidní iq. K tomu matematický talent automatického počítání ­(Mimochodem, proto tak častu rýpu do statistik, třeba coronapodvodu. neřeknu kde kdo konkrétně zfalšoval co, ale ta čísla prostě ani omelem nesedí k sobě­) a myslím, že kdybych prošel intenzivní vůukou tak 3­-4 roky, plus pár let praxe, tak by to šlo. Celkově řekněme, odborník na něco do 6 let.. Pracák udělá třeba odborníka programátora za 4 měsíce a to ani není výuka 40h za týden.
Odpovědět1  2
Jardadoma (1548) | 12.7.202118:48
Viděl bych to na Německo. Tam mají plno čerstvých inženýrů a doktorů.
Odpovědět6  0
wrah666 (6205) | 12.7.202116:42
V reálu Intel testuje, kde v EU vybuduje továrnu, za kterou nedá ani dolar. Vyjednává jedině o tom, kolik let nevyplatí ani cent na odvodech.. ­(ve hře je 5 let+)
Odpovědět11  2
RadecekH (811) | 12.7.202121:18
V reálu pindáte jako skoro vždycky. Opravdu by mě zajímalo jediná fabrika, kterou nějaké firmě celou zafinancoval nějaký stát jen proto, aby stála u něj.
Pro srovnání. Když Intel dostal od Oregonu 2 miliardy dolarů za to, že tam postaví fabriku, zároveň se musel zavázat, že v té fabrice během 30 let proinvestuje 100 miliard dolarů. Když stavěl fabriku v Izraeli, tak z 12 miliard dostal jako dotaci něco málo přes 1 miliardu dolarů.
Odpovědět1  4
Derryk (223) | 13.7.20216:42
Jsou v tom započítány i daňové prázdniny nebo jen přímé dotace?
Odpovědět2  0
RadecekH (811) | 13.7.202120:02
Umíte číst? On píše, že za tu fabriku nezaplatí ani dolar, což je naprostá kravina, které vy zdejší hlupáci ještě tleskáte.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 13.7.202121:12
No tak dobře: Bereš formulaci, že teď něco zaplatí a za příštích 5­-10 se jim to vrátí v podobě daňových prázdnin, úlev, úprav předpisů a podobně. Většina ­"státní subvence­" NENÍ v přímé formě keš. Dostaneš výhody v podobě nuloévých daní, menších odvodů za zaměstnance, pozemku zdarma či se slevou, zjewwdnodušení předpisů atd atd. Včetně třeba v tom Izraeli přednostní dodávky vody a elektřiny. ­(což je jaski v poušti VELMI podstatné­) Neřešíš hluk, čmoud, odpadní vody jen lehce atd atd. To má hodnotu dalších xy miliard. A po letech, když to skončí prohlásíš, že uvažuješ o přestěhování výroby a automaticky dostaneš sice menší, ale stále znatelné úlevy na dalších x roků. Stačí, abys konečně pochytil myšlenku toho, co jsme mínil slovem ­"zadarmo?"
Odpovědět2  1
Derryk (223) | 14.7.202119:14
Umíte číst, problémy s chápáním psaného textu. Že by nějaký dis*****? Ptám se jestli ve Vámi udávaných údajích ­(2 miliardy $­) jsou započítány výše plynoucích z daňových úlev. Vy zdejší netleskající hlupáku.
Odpovědět0  0
DarkRichelieu (1234) | 13.7.20219:16
To byla jiná doba, dnes, když jsou čipy strategická komodita a daná firma řekne, že když to teda chcete v Evropě, tak ­"plaťte­" nebo si to kupujte nadále z Asie a buďte nesoběstační, ale pak nebrečte, že ekonomicky a technologicky zaostáváte.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.