Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel SSD 660p s paměťmi QLC by mohly snížit ceny NVMe SSD

1.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel SSD 660p s paměťmi QLC by mohly snížit ceny NVMe SSD
Nástup pamětí NAND Flash s buňkami QLC zcela logicky slibuje, že ceny za gigabajt půjdou dolů, ale nyní tu máme konkrétní případ SSD, které by to mělo zařídit. Jedná se o model Intel SSD 660p, takže co nabídne?
Intel přinesl své paměti 3D QLC NAND Flash nejdříve na modelech SSD série DC v podobě 2,5" zařízení pro rozhraní U.2, a tedy PCIe. Technologický partner Intelu, společnost Micron, už má tuto premiéru také za sebou, a sice na modelech 5120 ION. Stojí za to připomenout, že paměti s buňkami QLC dokáží do jedné buňky uložit čtyři bity, zatímco dnes jsou standardní paměti TLC se třemi bity. To znamená o třetinu vyšší kapacita, ovšem to je většinou spojeno také s vyšším počtem vrstev 3D pamětí. Když to zkombinujeme s technologií QLC, pak nám nové paměti nabízí na stejné ploše i dvojnásobnou kapacitu, takže skutečně není od věci očekávat snižování cen. 
 
Na druhou stranu zcela reálně hrozí, že SSD s QLC paměťmi budou mít pomalejší dlouhodobě udržitelný zápis a také kratší životnost. 
 
 
Nyní se ale podívejme na první SSD s QLC, které Intel nabídne běžným zákazníkům. To se vmáčkne mezi modely 600p a 700p s označením 660p a bude založeno na zbrusu nových 64vrstvých pamětech i na novém kontroleru. K dispozici budou verze s kapacitou 512 GB, 1 TB a 2 TB. 
 
Intel SSD 660p je určen pro rozhraní PCI Express 3.0 x4 a nabídne přenosové rychlosti až 1800 MB/s při čtení a 1100 MB/s při zápisu s IOPS shodně 150.000 pro čtení i zápis. Otázka je právě ta, jak rychlý bude zápis po vyčerpání vyhrazené rychlé cache, kterou nové modely určitě využívají. 
 
Co se týče cen, 512GB model má přijít na 113,90 eur (0,22 na GB), dále 1TB verze bude stát necelých 200 eur (0,20 na GB) a největší 2TB verze pak 391,4 eur (0,20 na GB). To není vůbec špatné na nové modely pro NVMe, však jde o ceny, které zabrousily do teritoria klasických SSD pro SATA.