Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel umožní TurboCache v desktopech, pracuje na SSD pro Montevinu

31.5.2008, Pavel Boček, aktualita
Intel umožní TurboCache v desktopech, pracuje na SSD pro Montevinu
Nové čipové sady Intel P45 přinesou kromě jiného také podporu pro technologii TurboCache, dříve nasazovanou pouze u laptopů. Nyní se technologie v podobě 1GB a později i 4GB flash karet pro slot PCIe x1 dostane i do segmentu desktopových...
Nové čipové sady Intel P45 přinesou kromě jiného také podporu pro technologii TurboCache, dříve nasazovanou pouze u laptopů. Nyní se technologie v podobě 1GB a později i 4GB flash karet pro slot PCIe x1 dostane i do segmentu desktopových počítačů, kde má dle Intelu hlavně zvýšit rychlost nabíhání hibernovaného počítače. První karty se mají na trh dostat později v tomto roce.



Mimo to prý intel pracuje na vlastních Solid State Drive (SSD), kterými chce vybavit laptopy platformy Montevina. Ta nastoupí někdy ve třetím čtvrtletí roku a v noteboocích od střední třídy nahoru se mají objevit modely Client X18-M a X25-M, zprvu 2,5'' a později také 1,8'' s kapacitou 80 GB a rozhraním SATA. Intel také prý chce mít do konce roku modely s kapacitou 160 GB a příští rok dokonce 250 GB.

Nové procesory Yorkfield, které přijdou příští čtvrtletí, také mají mít nový stepping R0, nahrazující současný C1. Zatím však není jisté, jaké konkrétní zlepšení přinese. Ví se však, že procesor Atom 330, který v tu dobu také přijde, bude mít po 512 KB L2 cache, frekvence FSB zůstane na 533 MHz při frekvenci jader 1,6 GHz; TDP dosáhne 8 W. Mikroprocesor bude samozřejmě zvládat architekturu x86-64 a mimo to stejně jako další další Atomy také dvě programová vlákna na jádro.

Poslední zpráva přináší podrobnosti o šestijádrových procesorech Xeon s kódovým jménem Dunnington. Vydány budou dva modely - X7460 a X7450 s frekvenci 2,66 a 2,4 GHz a 16, resp. 12 MB L2 cache. Prodávat se budou za 2 651 a 2 235 amerických dolarů, přičemž tyto čipy budou součástí platformy Caneland, používající Socket 604 až v čtyřcestné konfiguraci.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5)