Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel uvádí low-voltage Xeon "Sossaman" se spotřebou 31W

14.3.2006, Milan Šurkala, aktualita
Intel uvádí low-voltage Xeon "Sossaman" se spotřebou 31W
Společnost Intel vydává serverový dual-core procesor Xeon LV, který se bude pyšnit spotřebou pouhých 31W, což je zlomek toho, co spotřebují ostatní Xeony. Dodává se ve verzích s 1,6GHz a s 2,0GHz.Asi se vám tyto frekvence zdají být velmi...
Společnost Intel vydává serverový dual-core procesor Xeon LV, který se bude pyšnit spotřebou pouhých 31W, což je zlomek toho, co spotřebují ostatní Xeony. Dodává se ve verzích s 1,6GHz a s 2,0GHz.Asi se vám tyto frekvence zdají být velmi nízké, ale je to dáno původem procesoru.



Nynější jednojádrový Xeon LV tiká na frekvenci 2,8GHz a přitom spotřebuje 55W. Chcete-li vědět, co vězí za nízkou spotřebou nového Xeonu, pak vám mohu říct, že se vlastně jedná o přejmenovaný mobilní procesor Core Duo. Ten bylo pouze uzpůsoben pro serverový provoz, např. mu byla dána možnost pracovat ve dvouprocesorových stanicích. To je důvod nízkých frekvencí a nízké spotřeby. Přitom výkon by neměl být nejhorší. FSB je stejně jako u Core Duo na 667MHz.

Jenže má to své ale. Zatímco původní Xeon LV byl 64-bitový procesor, Core Duo je pouze 32-bitové a nejinak je tomu u nového Xeonu z něj odvozeného. Pokud server nemá být využívám s 64-bitovými programy, pak se nic neděje, ale jinak je to docela škoda. Na 64-bitové náhradě se ale pracuje, ta bude nejspíše odvozena od Meromu.

1,6GHz model je k mání za $209, 2,0GHz verze pak $423. Intel rovněž plánuje Xeon ULV, procesor, který bude s frekvencí 1,66GHz a 2MB L2 cache dosahovat maximálně 15W TDP. Rovněž je plánována single-core verze.

Zdroj: www.tgdaily.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.