Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel uvádí mikrokód 0x12B, další opravu nestability CPU Core 13. a 14. generace

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Intel uvádí mikrokód 0x12B, další opravu nestability CPU Core 13. a 14. generace
Intel postupně odstraňuje problémy ze svých procesorů Core 13. a 14. generace, které trpěly na nestabilitu a případně i nevratné poškození. Nový mikrokód 0x12B opravuje další chybu, tentokrát ale při nečekané situaci.
Máme zde další aktualizaci mikrokódu procesorů Intel Core 13. a 14. generace (Raptor Lake), které se vyznačovaly nestabilitou provozu a které se mohly kvůli špatně nastavovanému napětí nenávratně poškodit. Intel vydal několik aktualizací, které pomáhají jednotlivé problémy postupně odstraňovat, a nyní je tu další z nich. Pojďme se podívat, jak se to vlastně vše vyvinulo.
 
První situace, kdy se vlastně na problém přišlo, pramenila z nastavení BIOSů na mnoha základních deskách nejrůznějších výrobců. Ti totiž ve výchozím stavu nechali pracovat procesor v bezlimitním režimu spotřeby, což znamenalo, že ty běžely při mnohem větších než oficiálních spotřebách, které byly stanoveny ve specifikacích. Ponechme teď stranou, čí to byl vlastně blbý nápad, každopádně Intel pak doporučil používat nastavení Default, které mělo odpovídat specifikacím. Nebyl tedy ani bezlimitní, ale také ne příliš přiškrcený (někteří výrobci přešli na opačný extrém na režim Baseline, který byl naopak víc opatrný). Tento krok snížil další narůstání poškozených procesorů, přesto ho ale neodstranil. Zjistilo se totiž, že ve skutečnosti jde o chybu mikrokódu v procesorech Intel a bezlimitní režim jen tento problém eskaloval, než že by byl jeho prvotní příčinou.
 
Následovala druhá oprava, tentokrát už z dílen Intelu. Ten v červnu 2024 přinesl mikrokód 0x125, který opravil chybu algoritmu eTVB. Ten totiž dovoloval procesorům setrvávat ve vyšších výkonnostních profilech i v případech, kdy tam už neměl být kvůli stanoveným teplotním mantinelům. Už při zveřejňování této chyby se ale vědělo, že není jediná. V srpnu 2024 měla přijít definitivní oprava onoho dalšího problému. Algoritmus SVID, který měl na starosti úpravu napětí, totiž mohl vyžadovat vyšší napětí, než by správně měl, což postupně odpalovalo procesory. Chybu opravil mikrokód 0x129.
 
Jenže ani toto nebyly všechny chyby, které se našly. Čtvrtý problém celé kauzy řeší už třetí aktualizace mikrokódu označená jako 0x12B. Ta opravila chybu, kdy k nesprávně vysokým požadavkům na napětí nedocházelo v zátěži, ale naopak v idle režimu nebo při nízké zátěži. Tato aktualizace pochopitelně zahrnuje i všechny opravy z mikrokódů 0x125 a 0x129. Výrobci desek už zveřejňují BIOSy, které zahrnují i update pro nejnovější mikrokód.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.