Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel uvedl nové ekologičtější procesory Xeon

8.9.2008, Milan Šurkala, aktualita
Intel uvedl nové ekologičtější procesory Xeon
Intel přichází na trh se čtveřicí nových procesorů Xeon, které jsou prvně vyráběny bez pomoci halogenů. Jejich výroba probíhá 45nm procesem a tranzistory využívají hafnium s high-k hradly. Oproti starším hradlům mají tyto nové mnohem menší...
Intel přichází na trh se čtveřicí nových procesorů Xeon, které jsou prvně vyráběny bez pomoci halogenů. Jejich výroba probíhá 45nm procesem a tranzistory využívají hafnium s high-k hradly. Oproti starším hradlům mají tyto nové mnohem menší úniky proudu, procesory tak mají nejen ekologičtější výrobu, ale také díky nižší spotřebě i ekologičtější provoz.



Nové procesory budou kompatibilní se stávajícími procesory Intel Xeon řady 5200 a 5400, původní procesory postupem času také přejdou na bezhalogenovou výrobu. Tyto procesory plánují do svých serverů zahrnout výrobci jako Asus, Dell, Fujitsu, Fujitsu-Siemens, Gigabyte, HP, IBM, Microstar, NEC, Quanta, Rackable Systems Inc., Sun Microsystems, Supermicro, Tyan a Verari Systems.

Čtyřjádrové procesory budou zastoupeny třemi novými modely. Nejprve to bude velmi úsporná verze Xeon L5430 s taktem 2,66 GHz, 1333MHz sběrnicí FSB a spotřebou pouhých 50 W. Tedy 12,5 W na jádro. Jeho cena je stanovena na $562. Výkonnějším modelem je pak Xeon X5470 s taktem 3,33 GHz na 1333MHz sběrnici, spotřebou 120 W a cenou $1386, nabídku quad-core verzí uzavírá Xeon X5492 s velmi vysokým taktem 3,4 GHz, 1600MHz FSB a vysokou spotřebou 150 W. Jeho cena byla stanovena na $1493
.
Objeví se rovněž jedna dvoujádrová verze, konkrétně Xeon X5270. Jeho takt bude činit neuvěřitelných 3,5 GHz, sběrnice FSB pak poběží na 1333 MHz. Při tomto výkonu bude mít spotřebu 80 W a jeho cena bude činit $1172. Nové čtyřjádrové procesory jsou již v prodeji, dvoujádrový Xeon X5270 se objeví během podzimu.

Zdroj: www.theregister.co.uk, www.cdrinfo.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.