Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel uvedl Thunderbolt 5: zvládne 120Gbps přenosy, 8K nebo 540Hz frekvenci

13.9.2023, Milan Šurkala, aktualita
Intel uvedl Thunderbolt 5: zvládne 120Gbps přenosy, 8K nebo 540Hz frekvenci
Intel představil novou generaci rozhraní Thunderbolt 5, které významně navyšuje výkon a schopnosti. Zvládne např. 8K monitory, vysokou obnovovací frekvenci 540 Hz nebo až 120Gbps datové přenosy. A ani tam to nekončí.
Pomalu se začíná v praxi objevovat rozhraní Thunderbolt 4 a už má oficiálně nově představeného nástupce, Thunderbolt 5. Intel ho včera představil a poodhalil tak, co nás čeká v budoucích zařízeních. Není toho zrovna málo. Zatímco předchozí generace končila na datových přenosech do 40 Gbps, u nové verze máme obousměrné 80Gbps přenosy (dvě 40Gbps linky tam a dvě 40Gbps linky zpět).
 
Intel Thunderbolt 5
 
Aby to bylo ještě zajímavější, máme tu funkci Bandwidth Boost, která jednu ze zpětných linek může přepnout směrem vpřed, což propustnost zvýší na konečných 120 Gbps (tedy 15 GB/s). Zvládá standard PCI-Express 4 s dvojnásobnou rychlostí (64Gbps) proti minulosti, což dále zvyšuje rychlost komunikace s datovými úložišti nebo externími grafickými kartami.
 
Intel Thunderbolt 5
 
Kompatibilní je také s USB4 v2 a dokonce i DisplayPort 2.1. Ve výsledku to znamená, že zatímco předchůdce zvládal max. dva 4K/60Hz monitory, novinka si troufne na tři 4K/144Hz monitory nebo "několik 8K" monitorů. Hráči zase mohou ocenit podporu extrémně vysokých obnovovacích frekvencí až 540 Hz (takovou podporuje např. Acer XV242F přes standardní DP1.4, to se ale bavíme o FHD rozlišení).
 
Intel Thunderbolt 5
 
Minulá generace musela podporovat alespoň 100W nabíjení a mohla končit na 140 W, nyní je minimem 140 W a budeme se moci setkat se systémy, které toto budou překračovat a nabídnou až 240W nabíjení. Kabely do délky 2 metrů mají podporovat rychlost 120 Gbps a do 1 metru mají být i pasivní. Podle Intelu by nové rozhraní mělo být dostupné v reálných produktech už od příštího roku a díky své rychlosti by mohlo po mnoha více či méně marných pokusech konečně odstartovat éru externích grafických karet.
 
Intel Thunderbolt 5
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.