Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel v prvním kvartálu utržil méně než před rokem, dolů šly i hrubé marže

29.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel v prvním kvartálu utržil méně než před rokem, dolů šly i hrubé marže
Mohli jsme být zvědaví na to, jak se zmiňovaný pokles poptávky na trhu s PC dotkne Intelu, což můžeme vidět na číslech z jeho prvního letošního kvartálu. Během něj došlo dle GAAP principů o 7procentní pokles tržeb. 
Dle non-GAAP principů ovšem došlo jen k velice mírnému meziročnímu poklesu tržeb na 18,4 miliard dolarů, což představuje jen 1% rozdíl. Máme tu přitom velice rozdílné výsledky, pokud srovnáváme GAAP a non-GAAP, a to především s ohledem na vývoj provozních marží a čistého zisku, který dle GAAP prudce stoupl, ale dle non-GAAP o třetinu klesl. Investoři přitom z těchto výsledků spíše nebyli spokojeni, neboť akcie Intelu zareagovaly několikadolarovým propadem, ale to pochopitelně není v celkovém vývoji nic podstatného. 
 
 
CFO Intelu David Zinsner přitom výsledky označil za solidní a potvrdil, že Intel je na cestě splnit svůj cíl týkající se tržeb v tomto roce. Jaký byl ale výkon jeho hlavních divizí? 
 
 
Jak se dalo očekávat, pokles zájmu zákazníků o nová PC se odrazil v poklesu tržeb divize Client Computing Group (CCG), a to meziročně o 13 procent. Nižší tržby této největší divize Intelu však byly kompenzovány růstem všech ostatních, a to především serverové Datacenter and AI Group (DCAI). Máme tu u přitom také velice slušný růst tržeb Intel Foundry Services (IFS), čili divize nabízející kapacity továren Intelu dalším firmám. Dá se přitom očekávat, že zrovna IFS bude do budoucna dále růst a časem by se mohla stát velice významnou, zatímco dnes je stále ještě na chvostu s Mobileye a AXG. Intel přitom také bude moci do IFS zařadit i finance plynoucí z firmy Tower Semiconductor, kterou právě kupuje
 
Dále by měl růst i význam právě divize AXG, kterou vede Raja Koduri, neboť ta se teprve chystá vrhnout své nejdůležitější produkty na trh, čili lze očekávat prudký růst jejích tržeb od tohoto či možná spíše příštího kvartálu. 
 
 
Výhled do budoucna, respektive na právě probíhající kvartál a celý rok pak počítá s tržbami 18 a 76 miliard (GAAP i non-GAAP). V tomto kvartálu chce Intel dosáhnout výnosu na akcii 0,50 či 0,70 USD a tržby 18 miliard budou v každém případě znamenat pokles oproti 19,6/18,5 miliardám za loňský 2. kvartál. Suma 76 miliard dolarů by ale měla představovat víceméně stejný výsledek jako za rok 2021. Znamená to tedy, že Intel počítá s tím, že v druhém pololetí už tržby oproti první půlce roku porostou a dostanou se ke 20 miliardám dolarů za kvartál.