Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel v souvislosti s uvedením procesorů Intel Core 2 Duo snižuje ceny některých starších procesorů

27.7.2006, Milan Šurkala, aktualita
Intel v souvislosti s uvedením procesorů Intel Core 2 Duo snižuje ceny některých starších procesorů
Dnes byly oficiálně představeny nové procesory Intel Core 2 Duo a Core 2 Extreme. V souvislosti s tím snížila společnost Intel ceny některých starších procesorů tak, aby byly stále prodeje schopné. U Intelu na to však šli docela zajímavě,...
Dnes byly oficiálně představeny nové procesory Intel Core 2 Duo a Core 2 Extreme. V souvislosti s tím snížila společnost Intel ceny některých starších procesorů tak, aby byly stále prodeje schopné. U Intelu na to však šli docela zajímavě, cenové rozdíly jednotlivých verzí jsou občas dost neuvěřitelné.



Pojďme se tedy podívat, jak se změnily ceny starších procesorů s architekturou Intel Netburst. Začněme řadou Extreme Edition.



Ceny starších Pentií Extreme Edition se vůbec nezměnily, Core 2 Extreme je tedy mnohem výhodnější koupí za stejné peníze.



65nm řada Pentium D900 zlevnila takřka v celém spektru, přístupnější se staly zejména výkonnější verze, protože slabší 920 a 930 mají cenu nezměněnou. Nejvýhodnějším z této řady se tak stává verze D940, která je jen o $5 dražší než o 400MHz pomalejší D920. Naproti tomu 90nm řada D800 s cenami takřka nehnula, výjimkou je jen výrazná sleva modelu D820, který se stává velmi vážnou konkurencí populárnímu D805.



Ceny 90nm verzí zůstávají neustále vysoké, zatímco ceny 65nm verzí klesly. z těchto procesorů lze uvažovat tak buď o 651 nebo o 661. Slabší verze stojí stejně jako 651, takže se nevyplatí. Na druhou stranu vzhledem k cenám nových procesorů Intel Core 2 Duo se nevyplatí ani jedna varianta.



Velmi zajímavá cenová politika. Nejslabší zástupce s 800MHz FSB sběrnicí, model 521 je k mání za $163, zatímco o trochu rychlejší 531 je k dispozici za pouhých $74. Modely 531 a 541 jsou sice dost zastaralé, ale za ceny $74 a $84 mohou být dosti slušným lákadlem na zákazníky. O ostatních verzích škoda mluvit.



Celerony D pro patici LGA775 byly zlevněny o 8-19%. Ceny jsou to příznivé, nicméně Pentium 4 531 a 541 jsou za takřka totožné ceny jako nejrychlejší Celerony a nabízí vyšší výkon.



Toto jsou poslední zlevněné procesory, Celerony pro zastaralou patici Socket 478. Jejich cena klesla v rozmezí 8-14%.

Zdroj: www.intel.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.