Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel ve svých dokumentech zmiňuje desktopové verze GPU Arc Battlemage

1.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel ve svých dokumentech zmiňuje desktopové verze GPU Arc Battlemage
Intel uvedl svou novou grafickou architekturu GPU Battlemage v rámci mobilních procesorů Lunar Lake. Spekulovalo se však, zda se objeví i v desktopových verzích, což nyní potvrzuje sám Intel ve svých dokumentech.
Společnost Intel nebyla se svou generací desktopových grafických karet Arc Alchemist příliš úspěšná, a to i přesto, že u mnoha modelů nabízela slušné množství paměti na velkorysé paměťové sběrnici, a to vše za příznivou cenu. Vysoká spotřeba a počáteční problémy s ovladači a kompatibilitou ale spoustu zákazníků odradily. U dalších generací se spekulovalo dokonce o tom, že Intel se do desktopového trhu ani nevrátí (zejména v případě třetí generace Celestial, u Battlemage se mluví především o zrušení dedikovaných mobilních čipů). Architektura Battlemage se nicméně už objevila u mobilních procesorů Lunar Lake v integrované formě a jak se zdá, v desktopu opravdu bude. Před čtvrt rokem se např. objevily zmínky o tom, že by si [nižší] střední třída mohla trochu pohoršit na 192bitovou sběrnici (z nynější 256bitové), na druhou stranu by to mohlo přinést navýšení kapacity paměti z 8 GB na 12 GB (ale také snížení na 6 GB). Poslední informace napovídají, že by tomu takto skutečně mohlo být.
 
V dokumentech Intelu o prototypech karet se totiž mluví o několika čipech Battlemage, a různě se zmiňují verze BMG-G10 (BGA-2362), BMG-G21 (BGA-2727) a BMG-G31 (BGA-3283). Problémem je, že nikdo pořádně neví, co který čip představuje. V podstatě co zdroj, to jiné informace. Proto se podívejme na to, co se vlastně ví (resp. na čem se shoduje více zdrojů). BMG-G10 je s největší pravděpodobností čip, který byl zrušen a do výroby se nedostane, takže nám zůstává G21 a G31.
 
Vrcholný model Battlemage zůstane patrně na 32 Xe jádrech, což by nás mělo dostat na stejných 4096 ALU jako dnes u A770. O výkonnější verzi s 56 Xe jádry, která měla být novým high-endem, se už dlouhou dobu mluví, že nepřijde na trh. Verze s 32 Xe jádry by ale přes stejný počet těchto jader měla značně navýšit výkon díky nové architektuře, hovoří se až o 50 %. Když se to spojí s další optimalizací ovladačů, které už jsou v poslední době poměrně dobře použitelné, mohlo by to přinést docela zajímavé karty do mainstreamu (spíše nižšího). Druhou kartou by měla být varianta s 20 Xe jádry s 2560 ALU. V jejím případě tu má být 192bitová sběrnice, což nás dostává na možné kombinace paměti VRAM 6 GB a 12 GB. Vzhledem k výkonu čipu se nicméně obávám, že se půjde spíše nižší než vyšší cestou (12GB VRAM by se dalo spíše věřit v případě verze s 32 Xe jádry, pokud by dostala zúženou sběrnici).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.