Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel vstoupil do CHIPS Alliance a přispěl svou sběrnicí AIB

28.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel vstoupil do CHIPS Alliance a přispěl svou sběrnicí AIB
Společnost Intel se stala novým členem CHIPS Alliance a jako jistou formu vstupního vkladu přinesl svou sběrnici Advanced Interface Bus. Tu tak ostatní členové aliance budou moci využívat ve svých produktech.  
CHIPS (Common Hardware for Interfaces, Processors and Systems) Alliance zahrnuje jednak společnosti jako Google, Samsung a nyní i Intel, ale také univerzity, jako UC San Diego nebo Hochschule für angewandte Wissenschaften München. CHIPS má za úkol rozvíjet otevřený hardware s možností sdílet zdroje a snižovat náklady na vývoj. Výsledkem mohou být různé procesory, periferie, FPGA, atd. 
 
 
Samotný Intel v rámci této aliance hned od svého vstupu nabízí svůj Advanced Interface Bus (AIB) jako vysokorychlostní a nízkospotřebový standard pro propojování jednotlivých čipů, který je založen na "clock forwarded parallel data transfer mechanism", čili má velice blízko k rozhraní dnešních DDR DRAM. Možnost využití AIB nezávisí na konkrétním výrobním procesu ani technologii pouzdření čipů, takže toto rozhraní může být využito pro propojení mnoha různých produktů a týká se i technologie EMIB samotného Intelu nebo podobné CoWoS od TSMC či jiných 2.5D způsobů pouzdření několika čipů vedle sebe. Logicky by tak neměl být problém ani s plnými křemíkovými interposery, ostatně EMIB je v principu to samé. 
 
Nicméně rozhraní AIB je už nějakou dobu k dispozici třetím stranám bez licenčních poplatků, takže Intel alianci CHIPS nenabízí něco, co by si dosud střežil jako oko v hlavě. Pochopitelně tím také sleduje vlastní cíle, neboť využití rozhraní AIB v produktech jiných firem zajistí, že ty budou moci spolupracovat s jeho vlastními procesory či jiným hardwarem (GPU, FPGA, atd.). 
 
Nyní se ovšem o vývoj specifikací Advanced Interface Bus bude už starat pracovní skupina Interconnects v rámci CHIPS Alliance, která už brzy začne fungovat. Intel se na tom pochopitelně bude podílet také a rovněž dostane křeslo ve správní radě aliance.