Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel: výkonní pracovníci firmy AMD přiznali neschopnost konkurovat

15.1.2010, Jan Vítek, aktualita
Intel: výkonní pracovníci firmy AMD přiznali neschopnost konkurovat
Společnost Intel v obraně proti obvinění FTC – Federální obchodní komise – o nečistých obchodních praktikách uvedl, že AMD bylo neúspěšné na trhu s desktopovými počítači a notebooky proto, že Intel měl plně integrované platformy, kdežto...
Společnost Intel v obraně proti obvinění FTC – Federální obchodní komise – o nečistých obchodních praktikách uvedl, že AMD bylo neúspěšné na trhu s desktopovými počítači a notebooky proto, že Intel měl plně integrované platformy, kdežto AMD ne. Navíc dle Intelu i samotní výkonní pracovníci AMD měli přiznat, že jejich firma není schopna svou nabídkou konkurovat.



Henry Richard, výkonný viceprezident marketingu AMD v letech 2002 až 2007, měl prý prohlásit, že kdyby v AMD nepracoval, nikdy by si platformu této firmy nezvolil pro svůj osobní počítač. Navíc měl označit AMD jako firmu zatíženou reputací vypovídající o nabídce sice levných, ale méně spolehlivých a méně kvalitních produktů.



Tím však pan Richard dle Intelu neskončil. Měl rovněž nazvat AMD patetické kvůli tomu, že prodává procesory spíše než celé platformy a že v komerčním segmentu jasně stojí pod Intelem. Na tom je bezesporu něco pravdy, ovšem otázkou je, jakou spojitost to má se žalobou podanou FTC.


Intelu neunikl ani CEO Hector Ruiz, který měl zase přiznat bezmocnost AMD v boji na poli mobilních počítačů: „Nebyli jsme tak konkurenceschopní v mobilním sektoru, i když jsme věděli, že ten bude rozhodující.“ Dále měl dodat, že AMD přišlo s vyhovujícími produkty na mobilní trh pozdě. Nyní již AMD má a nabízí kompletní vlastní platformy, tedy procesory, čipové sady a grafické čipy zasahující do celé škály trhu s osobními počítači i servery.

Intel se tedy evidentně snaží o to, aby AMD jako firma vypadala, že si sama přiznává svou vinu a snad také o to, aby se do hledáčku dostaly i jiné skutečnosti než jeho údajné nekalé obchodní praktiky. To jsou však rozdílné věci.


Zdroj: X-bit labs