Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel vypouští šestijádrové procesory pro hi-end servery

16.9.2008, Jan Vítek, aktualita
Intel vypouští šestijádrové procesory pro hi-end servery
Společnost Intel učinila tak, jak slíbila a do světa vypustila nové šestijádrové procesory, které již delší dobu známe pod označením Dunnington. Ty se budou prodávat jako procesory Xeon 7400 a poputují do hi-end serverů, kde si Intel s jejich...
Společnost Intel učinila tak, jak slíbila a do světa vypustila nové šestijádrové procesory, které již delší dobu známe pod označením Dunnington. Ty se budou prodávat jako procesory Xeon 7400 a poputují do hi-end serverů, kde si Intel s jejich pomocí hodlá upevnit svou pozici.



Prozatím jsou v nabídce dva modely - Intel Xeon X7460 a Intel Xeon E7440 na frekvencích 2,66 GHz a 2,40 GHz, oba s 16 MB L3 cache a pro 1066MHz FSB. Silnější model má TDP hodnotu 130 W a slabší výrazně méně - 90 W.

Xeony 7400 jsou kompatibilní s platformami pro Xeon 7300, na kterých mohou využít až 256 GB operační paměti. Dále mohou se škálováním až na 16 procesorových socketů nabídnout až 96 jader. Nové procesory si osvojí na 50 různých výrobců, mezi nimiž nebudou chybět Dell, Fujitsu, Fujitsu-Siemens, Hitachi, HP, IBM, NEC, Sun, Supermicro a další s čtyřsocketovými rack servery, dále blade servery od HP, Sun nebo NEC a nakonec také až 16socketové servery od IBM, NEC a Unisys. V 1000kusových sériích se Xeon 7400 budou prodávat za ceny od 1391 do 2729 USD.

AMD chce nabídnout vlastní verzi šestijádrového procesoru Istanbul, ale až v druhé polovině přístího roku. Výhoda v počtu jader je tedy nyní na straně Intelu, ale AMD má zase u svých modelů jiné přednosti, jako integrovaný řadič pamětí a pokročilejší sběrnici.

Zdroj: X-bit labs