Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Xe HPG budou i pro datová centra a pracovní stanice

31.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel Xe HPG budou i pro datová centra a pracovní stanice
Raja Koduri nás nepřestává salámovitou metodou zásobovat novými a novými informacemi o svých produktech z rodiny Xe. Nyní se můžeme podívat i na to, jak košatá bude nabídka grafických Xe HPG. 
Všechny Xe samozřejmě vychází z grafických čipů, ovšem pouze některé budou opravdu určeny pro zpracování grafiky, což tedy budou konkrétně Xe-HPG. Pak tu máme Xe HP či HPC určené pro HPC (High-Performance Computing), AI, cloud, atp. 
 
 
A aby bylo jasno, Xe HPC je konkrétně známé Ponte Vecchio, čili akcelerátor tvořený vysokým počtem různých a různými procesy vyrobených čipů, zatímco Xe HP známe jako GPU tvořená jednou, dvěma či čtyřmi dlaždicemi, čili z hlediska pouzdření mnohem jednodušší řešení. Nejde ale o materiál pro ty nejvýkonnější systémy až superpočítače, pro něž bude určeno právě Ponte Vecchio.
 
Koduri navíc nedávno také prozradil (viz tweet), že Xe HP jsou slepá vývojová větev, jejíž produkty budou využity pouze v cloudových serverech samotného Intelu, čili nebudou určeny pro prodej. Později upřesnil, že Xe HP byly využity i pro přípravu vývojového ekosystému pro Ponte Vecchio
 
Xe HPG tak byly v podstatě povýšeny a dočkají různých verzí, které se nebudou moci všechny označit za herní. Pochopitelně tu budou mobilní a desktopové herní karty, čili v první generaci známý Alchemist, ovšem Raja Koduri slíbil i produkty pro datová centra a "vizuální cloud a provoz AI", které budou založeny na Xe HPG. Lze si tak představit, že na nich budou založeny možná i herní streamovací služby či snad služby poskytující video na přání, kde se mohou využít pro překódování videa, apod.
 
Dále Koduri prozradil, že Xe-HPG budou podporovat profesionální aplikace a jmenovitě třeba 3DStudio Max, čili je velice pravděpodobné, že budou nabídnuty i v podobě profesionálních karet ve stylu Radeon PRO. Je tak zřejmé, že Intel se chce svým soupeřům vyrovnat i s ohledem na rozmanitost své nabídky a šíři jejího možného nasazení. 

Zdroj: VideoCardz