Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Xe: kódová označení a další informace

29.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel Xe: kódová označení a další informace
Už dlouho jsme neslyšeli o tom, jak se vyvíjí grafické karty Intel Xe, respektive celá jejich architektura. Pozornost se soustředí spíše na 11. generaci iGPU Intel v procesorech Ice Lake, ale revoluční má být spíše až ta 12. 
Nové informace poskytl sám Intel ve svých testovacích ovladačích verze 26.20.16.9999, které jsou určeny právě pro první procesory Ice Lake. Ty ještě nejsou na trhu a pár dalších měsíců ani nebudou, ovšem výrobci počítačů už musí mít možnost s nimi pracovat, takže potřebují právě i ovladače. A právě v nich byly nalezeny i zmínky o grafikách 12. generace, což je dle dostupných informací právě rodina Xe, čili Arctic Sound. 
 
designový koncept nových karet
 
Krom toho ale dané ovladače obsahují i odkazy na další generace platforem Intelu, a to konkrétně TGL (Tiger Lake), RKL (Rocket Lake), EHL (Elkhart Lake) a LKF (Lakefield), o nichž jsme již slyšeli. Máme tu také označení LP a HP, což je nejspíše nízký a vysoký výkon GPU (Low Power a High Power). Podívejme se ale na to, co se dozvíme o 12. generaci. 
 
Intel má příští rok vůbec poprvé představit opravdovou celou generaci grafických čipů pro samostatné karty, pokud nepočítáme nesmělý pokus z minulosti (i740), který neměl pokračování. Pro začátek by to měla být čtyři GPU Xe, která se schovávají za následující čtyři řádky: 
  • iDG1LPDEV = "Intel(R) UHD Graphics, Gen12 LP DG1" "gfx-driver-ci-master-2624"
  • iDG2HP512 = "Intel(R) UHD Graphics, Gen12 HP DG2" "gfx-driver-ci-master-2624"
  • iDG2HP256 = "Intel(R) UHD Graphics, Gen12 HP DG2" "gfx-driver-ci-master-2624"
  • iDG2HP128 = "Intel(R) UHD Graphics, Gen12 HP DG2" "gfx-driver-ci-master-2624"
iDG dle odhadu znamená Intel Discrete Graphics, přičemž DG1 by logicky měla být slabší verze a DG2 silnější se 128, 256 a 512 EU. Potvrdit to ale zatím nelze. Když budeme vycházet z toho, že dnešní jednotky EU, z nichž se skládají integrované grafické čipy, mohou mít v počtu 64 na taktech kolem 1 GHz výkon přes 1 TFLOPS, pak by šlo odhadnout, co by mohla nabídnout taková grafika s 512 EU. 
 
Pokud se držíme při zemi a počítáme s realistickými takty kolem 1,5 GHz, by to bylo kolem 12 TFLOPS v FP32. To je na úrovni Radeonu RX Vega 64 nebo na půli cesty mezi GeForce RTX 2080 Super a RTX 2080 Ti. Čili hrubého výkonu by tu mohl být dostatek a pak už bude jen záležet na tom, jak ten bude využitelný v praxi. Na Xe přitom už nějaký ten pátek pracuje Raja Koduri, který ještě před tím, než odešel z AMD, připravil architekturu čipů Navi, u které se mu povedlo výrazně zvednout grafický výkon oproti GPU Vega orientovaných spíše na výpočty.
 
Takže to vypadá, že skutečně je na co se těšit, nicméně další informace, které budou už konkrétnější, můžeme očekávat spíš až někdy v příštím roce a záležet bude na tom, jak bude vedení Intelu ochotné a sdílné. 
 
Zdroj: Anandtech