Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Xeon MP "Tulsa": NetBurst ještě žije

29.5.2006, Milan Šurkala, aktualita
Intel Xeon MP "Tulsa": NetBurst ještě žije
Přestože se horečně připravuje přechod na novou architekturu Intel Core, staré architektuře NetBurst ještě stále neodzvonilo. Ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku přijdou na trh nové serverové procesory Intel Xeon MP s jádrem "Tulsa". To bude...
Přestože se horečně připravuje přechod na novou architekturu Intel Core, staré architektuře NetBurst ještě stále neodzvonilo. Ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku přijdou na trh nové serverové procesory Intel Xeon MP s jádrem "Tulsa". To bude stále využívat architekturu NetBurst.



Procesory Xeon MP 71xx budou kompatibilní se stávajícím Socketem 604. Zatímco slabší modely se sběrnicí 667MHz budou mít poměrně přijatelnou spotřebu TDP 95W, u silnějších modelů s 800MHz FSB to už bude velmi vysokých 150W. Ovšem, když se podíváte na údaje charakterizující tyto procesory, je hned jasné, že spotřeba ani nízká být nemůže.

Všechny procesory jsou dvoujádrové, což samo o sobě při frekvencích 2,5-3,4GHz a architektuře NetBurst napovídá, jaká asi spotřeba bude. Zatímco rozdělená L2 cache zůstala (každé jádro má svou), přibyla nově společná L3 cache, která má velikost 4MB - 16MB. Je to poprvé, co se sdílená L3 cache objevuje u x86 procesorů.

Každé jádro navíc podporuje Hyper-Threading, dvoujádrový procesor se tak jeví navenek jako čtyřjádrový. Ke spravování L3 cache a opravě případných chyb mají procesory technologii CST (Cache Safe Technology), jedná se o totéž, čemu se u procesorů Itanium 2 říká Pellston. Nové procesory "Tulsa" nahradí stávající dual-core Xeony "Paxville".

Zdroj: www.dailytech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.