Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel XScale - nové procesory pro kapesní počítače - přicházejí !

13.2.2002, Zdeněk Michálek, článek
Intel XScale - nové procesory pro kapesní počítače - přicházejí !
Jsou to nástupci StrongARM procesoru, používaných např. v iPAQ, HP Jornadách s nižším odběrem, rošířenou (ale zpětně kompatibilní) instrukční sadou a vyhlídkou na frekvence až kolem 1 GHz.
Nové intelovské procesory z řady XScale budou dodávány ve dvou provedeních: PXA250 na pracovních frekvencích 200MHz, 300MHz a 400MHz (určené pro výkonné kapesní počítače) a PXA210 na 133MHz a 200MHz (pro levné PDA a mobilní telefony). To je poněkud překapení - Intel původně prohlásil, že XScale procesory budou začínat na hodinovém taktu 400MHz.

Že nevíte co to XScale je ? Vše se odvíjí od anglické firmy ARM, od které Intel překupy získal licenci na výrobu StrongARM procesorů, jež se staly srdcem značné části Windows CE / Pocket PC kapesních počítačů. Podrobněji viz náš článek o procesorové platformě XScale.

Důležité je, že nové procesory jsou zpětně kompatibilní s procesory StrongARM, takže - co běží na Vaším Jornadě nebo iPAQu, poběží i na nových kapesních počítačích s procesorem XScale. Vývodová kompatibilita samozřejmě zajištěna není, takže nepočítejte s tím, že prostě "přepájíte" procesor za nový a Váš PDA bude upgradován.

Na PalmSource však Intel předvedl i PalmOS 5 běžící na XScale procesoru - Palm sice prohlásil, že ARM kompatibilní procesory bude brát od Texas Instruments a Intel okázale ignoruje, může však jít i o námluvy. Konečně - co rozhodne budou - jako obvykle - peníze.

Oba procesory mají 64KB Cache (srovnejte s 128kB resp. 256kB Celeronu), integrovaný řadič paměti, řadič LCD displeje.

PXA250 má vestavěné řízení spotřeby, podporu pro SecureDigital a CompactFlash adaptéry, rozhraní pro Bluetooth, USB, sériové porty.

Nové čipy by měly mít spotřebu (při stejné taktovací frekvenci) na úrovni 25% až 75% spotřeby "starých" StrongARM procesorů (SA-1110).

Předpokládaná cena procesoru PXA250 na frekenci 400MHz by měla začinat na 40 USD (zhruba 1.480 Kč), cena PXA210 na 200MHz na 19 USD (zhruba 700 Kč) - vše pro desetitisícová odebíraná množství.

Intel očekává, že procesory StrongARM - a kapesní počítače s nimi - budou vyráběny minimálně ještě v průběhu (celého) tohoto kalendářního roku. Masívnější nástup XScale procesorů by měl nastat v létě.

Podrobnější info na stránkách Intelu.