reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Intel Z68 nabídne pro urychlení datových přenosů SSD caching

25.4.2011, Jan Vítek, aktualita
Intel Z68 nabídne pro urychlení datových přenosů SSD caching
Společnost Intel plánuje oficiální vypuštění čipové sady Z68 na 18. května, ovšem některé základní desky budou k dispozici již dříve, jako třeba Gigabyte Z68X-UD7-B3, které budou následovat značky Asus a ASRock. Čipová sada Z68 by měla přinést...
Společnost Intel plánuje oficiální vypuštění čipové sady Z68 na 18. května, ovšem některé základní desky budou k dispozici již dříve, jako třeba Gigabyte Z68X-UD7-B3, které budou následovat značky Asus a ASRock. Čipová sada Z68 by měla přinést jedno zajímavé vylepšení, a tím je SSD caching, čili Intel Smart Response Technology.



Jedná se o novou funkci zařazenou do Intel Rapid Storage Technology (RST) 10.5, která činí čipovou sadu Z68 mezi P67 a H67 unikátní. Ve zkratce nám dovolí využít rychlé SSD jako mezipaměť (cache) mezi pevným diskem a operační pamětí. Díky tomu by úložný systém měl být rychlý jako SSD a vysokokapacitní díky moderním HDD. Takový hybridní SSD + HDD disk se bude uživateli v systému jevit jako jeden.

Co k tomu tedy budeme potřebovat? Především tedy základní desku postavenou na Z68, pak příslušný procesor Intel Core, BIOS s podporou PCI 3.0 a PMM (POST Memory Management), zapnutou funkcí RST Smart Storage a nastaveným SATA na RAID. SSD pro tuto funkci musí mít kapacitu alespoň 18,6 GB a maximálně se využije 64 GB. Prostor navíc bude přístupný pro uložení dalších dat a v jednom systému se takto může využít také pouze jedno SSD.

Akcelerované svazky mohou mít kapacitu maximálně 31,5 TB, což je dnes spíše bezpředmětné, pak nebude možné Rapid Storage Technology využít s disky v poli Matrix a SSD pro caching musí být připojeno přes interní SATA konektor.

Zdroj: VR-Zone