Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel znovu zažalován za porušení patentů

12.2.2008, Pavel Boček, aktualita
Intel znovu zažalován za porušení patentů
Univerzita ve Wisconsinu-Madisonu, respektive nezisková Wisconsinská absolventská výzkumná nadace (Wisconsin Alumni Research Foundation, WARF), kontrolující a spravující univerzitní patenty, obvinila Intel z jejích porušování a podala na...
Univerzita ve Wisconsinu-Madisonu, respektive nezisková Wisconsinská absolventská výzkumná nadace (Wisconsin Alumni Research Foundation, WARF), kontrolující a spravující univerzitní patenty, obvinila Intel z jejích porušování a podala na něj žalobu. Porušení patentů se společnost měla dopustit při vývoji architektury mikroprocesorů Core 2. Ve federální žalobě, podané minulé úterý, stojí, že Intel využil patentované technologie pro snížení spotřeby a zvýšení výkonu, vyvinuté univerzitou, bez toho, aby si řádně zajistil práva k užívaní této technologie.



Podle žaloby byla architektura založena na technologii patentované roku 1998, na níž pracovali čtyři výzkumníci z univerzity (mimo jiné Gurindar S. Sohi, současný ředitel oddělení počítačového výzkumu), navíc prý Intel o využívání technologii Sohimu ani nikomu dalšímu neřekl. WARF měl Intel v roce 2001 a také několikrát později kontaktoval, aby dohodl legální užívání patentované technologie, nicméně ten ji začal - dle univerzity nelegálně - používat v procesorech Core 2 Duo.



V žalobě je požadováno zastavení prodeje procesorů, nahrazení škod, způsobených univerzitě a zaplacení za užívání patentu (získaná částka má být použita na další výzkum). Dle vyjádření tiskového mluvčí Intelu, Chucka Mulloye, byla žaloba obdržena a nyní je zhodnocována strategie obhajoby. Podobný případ se stal minulý rok v říjnu, kdy Intel musel zaplatit čtvrt miliardy amerických dolarů firmě Transmeta Corporation za práva na desetileté užívaní jejích patentovaných technologií.

Zdroj: Yahoo! News