Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel zřizuje miliardový fond pro výrobní technologie a přidává se k RISC-V

8.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel zřizuje miliardový fond pro výrobní technologie a přidává se k RISC-V
Společnost Intel se rozhodla vytvořit nový fond zvaný Foundry Innovation Ecosystem, který dostal do vínku miliardu dolarů a bude sloužit k rozvoji inovací ve výrobě čipů. Vedle toho Intel vstupuje do RISC-V International. 
Intel Foundry Innovation Ecosystem je s miliardou dolarů určen pro podporu čerstvých startupů, ale i zavedených firem, které se snaží vyvíjet nové technologie, jež by mohly zásadně ovlivnit výrobu čipů. Pod tím si samozřejmě nemusíme představit jen samotný litografický proces a zpracování křemíkových waferů či pokročilé. Může jít spíše o softwarové nástroje, inovativní technologie pro pouzdření čipů nebo architektury. Intelu jde také o možnost výroby modulárních produktů s otevřenou čipletovou platformou, což umožní v jednom produktu využít i rozdílné architektury, a to jmenovitě x86, ARM a RISC-V. 
 
O to by mohli mít zájem především provozovatelé cloudových serverů, kteří dokáží využít různé specializované akcelerátory určené třeba pro AI. Intel jim nabídne možnost integrovat takové akcelerátory přímo vedle CPU do stejného pouzdra s vysokorychlostním propojením pomocí moderních technologií pro pouzdření. 
 
 
To celé je pak součástí nové strategie IDM 2.0 v rámci Intel Foundry Services, čili Intel se tímto způsobem bude snažit i rozšířit okruh potenciálních zákazníků, kteří by v budoucnu mohli využít jeho výrobní kapacity.
 
Sám přitom také vstupuje do organizace RISC-V International a spolupracovat bude s firmami jako Andes Technology, Esperanto Technologies, SiFive či Ventana Micro Systems. To znamená i optimalizaci jeho výrobních procesů pro RISC-V a financování otevřené platformy pro vývoj příslušného softwarového ekosystému.  
 
Iniciativu firmy Intel už ocenila i známá společnost SiFive, kterou se právě Intel loni prý snažil koupit, což nakonec nevyšlo. Dnes máme tak jasný důkaz toho, že Intel má o RISC-V zájem, což bude pochopitelně představovat další vzpruhu pro tuto novou procesorovou architekturu.