Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel zveřejnil finanční výsledky a slíbil 10nm procesory, akcie mu klesly

26.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel zveřejnil finanční výsledky a slíbil 10nm procesory, akcie mu klesly
Včera jsme se podívali na roadmap z údajné prezentace firmy Dell, která ukazuje nástup budoucích generací procesorů Intel. V souladu s ní se nyní dozvídáme o prvních 10nm Ice Lake slíbených na tento rok a máme tu i finanční výsledky.
Je třeba upozornit, že včera zveřejněná roadmap se týká procesorů, které bude moci využít firma Dell ve svých produktech a samotné procesory Intelu by měly pravděpodobně dorazit o řadu měsíců dříve. To však nic nemění na tom, že by nás měly čekat ještě alespoň dvě další 14nm desktopové generace po Coffee Lake Refresh, jež byly z velké části uvedeny na trh teprve během tohoto týdne. 
 
 
Pokud jde o první 10nm procesory, pak Intel během prezentace svých nejnovějších finančních výsledků zcela správně a v souladu se včera diskutovanými materiály uvedl, že ještě letos přijdou první modely z generace Ice Lake. Půjde však o maximálně 4jádrová SoC řad U a Y pro ultramobilní PC, a to už s jádry Sunny Cove a 11. generací iGPU s očekávanými 64 EU a výkonem kolem 1 TFLOPS. 
 
Bob Swan, aktuální CEO firmy Intel, se také pochlubil, že se podařilo značně pokročit s výrobou 10nm procesem. První počítače s Ice Lake mají být díky tomu připraveny pro letošní podzim a v minulých čtyřech měsících se povedlo zdvojnásobit reálnou kapacitu 10nm linek. To však nic neříká o tom, kdy přijdou 10nm desktopové či dokonce serverové procesory, zkrátka něco mnohem výkonnějšího, žravějšího a složitějšího než nízkospotřebová mobilní SoC. Comet Lake a včera odhalené Tiger Lake tak stále zůstávají spíše v rovině spekulací či nezaručených informací. Je třeba ale také říci, že Intel nikdy neslíbil, že letos na trhu nabídne konkrétně 10nm desktopové či serverové procesory. 
 
A co finance? 
 
 
Finanční výsledky Intelu z první letošní kvartál byly o trošku lepší, než jaké byly předpoklady z ledna. Tomu se nelze divit, neboť Intel má aktuálně problémy uspokojit poptávku, než aby řešil plnící se sklady. Dle meziročního srovnání byly tržby s přesností na stovky milionů dolarů naprosto stejné, ovšem marže výrazně klesly, a tak se snížil i provozní a čistý zisk. 
 
Co se týče divizí, velice dobře si vedla Mobileye, která však má jen malý podíl na celkových tržbách. Serverová divize zaznamenala pokles o 6 %, ale nejsilnější PC divize posílila o 4 procenta. V prvním kvartálu si tak Intel nevedl zas tak špatně, zvláště v porovnání s jinými společnostmi, takže proč hodnota akcií skokově klesla o několik dolarů? 
 
 
Je za tím výhled do budoucna. Už v tomto kvartálu se očekává 8% meziroční pokles tržeb, stejně tak marží a zisku na akcii. Za celý rok to dělá asi 3% pokles tržeb, takže druhý kvartál by měl být dle Intelu asi nejhorší. Jak dobře víme, Intel v lednu uváděl, že letos utrží asi 71,5 miliard dolarů, takže svůj předpoklad snížil a akcie na to reagovaly. O katastrofu se ale samozřejmě nejedná. 
 
Nyní už můžeme jako obvykle očekávat brzké zveřejnění finančních výsledků firmy AMD. 
 
 
Zdroj: TZ Intel