Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel zveřejnil specifikace svého prvního SSD Optane

13.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel zveřejnil specifikace svého prvního SSD Optane
O produktech řady Optane s novými paměťmi 3D XPoint jsme si mysleli, že v této době už budou na trhu, ale zatím jsme se nedočkali ani jednoho. Ten moment se ale už blíží, neboť na světě jsou oficiální specifikace modelu Intel P4800X.
Intel vytvořil nové paměti 3D XPoint společně s Micronem a ihned vytruboval do světa, že klasické NAND Flash se s nimi nebudou moci rovnat, co se týče výkonu i výdrže. Mohly by také vytvořit zcela novou vrstvu v hierarchii počítačových pamětí, která by se zařadila mezi dnešní SSD a operační paměti. To jsme si ale sami ještě nemohli ověřit, ale nyní se už můžeme podívat na to, co nám nabídne řada Intel P4800X. Nutno říci, že ta rozhodně neposlouží jako další paměťová vrstva a spíše se zaměřuje na vytvoření konkurence pro aktuální PCIe SSD s (3D) NAND Flash.





Takže co tu máme? V prvé řadě je to kapacita 375 GB, takže P4800X rozhodně nepatří mezi již dříve zmíněné 16 a 32GB modely Optane, které poslouží spíše jako buffer než pro ukládání dat. Co se týče výkonu, ten bude limitován rozhraním PCI Express 3.0 x4 s NVMe, což platí i pro moderní SSD s NAND Flash. Tento limit nám ale může být v případě P4800X ukradený, neboť ty dosáhnou propustnosti maximálně 2400 MB/s při čtení a 2000MB/s při zápisu, což není nic, před čím by se dnešní SSD měla třást. Jde ale také pouze o výkon v sekvenčních operacích.

Náhodné čtení a zápis 4kB souborů ale už vyjde na 550.000 a 500.000 IOPS, a to už je velice slušné, neboť takový Samsung 950 PRO nabídne kolem 300.000 a 110.000 IOPS. Typické zpoždění při čtení a zápisu bude pod 10 μs, takže tady už se nacházíme v řádech, na které SSD se svými milisekundami už nedosáhnou vůbec.

Další důležitý údaj mluví o výdrži, a to v jasně srozumitelných údajích DWPD a TBW (zde tedy PBW). První udává počet možných celkových přepisů disku za den, a to obvykle po dobu záruky, kterou se nedozvíme. Každopádně hodnota 30 DWPD je mezi klasickými SSD neslýchaná a i ty nejlepší nabídnout maximálně 10. Tomu odpovídá i fakt, že z hlediska celkového možného objemu zapsatelných dat po dobu životnosti se už nemluví o terabajtech, ale o petabajtech. Takže zatímco Samsung SSD 950 PRO má hodnotu 400 TBW pro 512GB model, zde je to 12,3 PBW (cca 12.600 TBW, když počítáme s násobky 1024). To znamená, že SSD můžeme dle těchto údajů celé přepsat asi 34.400 krát a z toho dle hodnoty DWPD vyplývá, že záruka bude nejspíše tříletá.

O výdrž SSD s paměťmi Optane se tak už běžný uživatel nemusí vůbec starat, neboť i kdyby ho každý den zcela přepsal, což je vysoce nepravděpodobný scénář, vydrželo by mu přes 90 let.

Zdroj: Extremetech