Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intelu hrozí dvě hromadné žaloby kvůli nestabilitě procesorů Core 13. a 14. gen.

6.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intelu hrozí dvě hromadné žaloby kvůli nestabilitě procesorů Core 13. a 14. gen.
Za několik dní by se měla objevit oprava procesorů Intel Core 13. a 14. generace, která by měla opravit chybu vedoucí k nestabilitě čipů. Problémů se ale chytly dvě právnické firmy, které na Intel chtějí podat hromadnou žalobu.
Kauza nestabilních procesorů Intel Raptor Lake a Raptor Lake Refresh je něco, co Intel bude pronásledovat asi ještě hodně dlouho. Pošramocená pověst z posledních let byla poškozena ještě více, a ačkoli by se řešení problému mělo objevit během několika následujících dní, stále tu jsou problémy s tím, že již poškozené procesory tímto nelze opravit. Tyto procesory by mělo být možné vyreklamovat a společnost Intel se také rozhodla prodloužit záruku na tyto procesory o další dva roky. Ani to ale nestačí dvěma právnickým firmám, které by rády podaly na Intel hromadnou žalobu a nyní se snaží sehnat uživatele, jejichž jménem firmu zažaluje.
 
Tou první je Abington Cole + Ellery, která ale na svých stránkách moc jasně nesděluje, za co chce vlastně Intel žalovat. To druhá firma Kaplan Gore je o něco konkrétnější. Ta sice připouští, že Intel rozšířil záruku koncovým uživatelům, kteří si procesor zakoupili sami, ale ti, kteří je koupili v hotových sestavách, nemají dle firmy od Intelu slíbené vůbec nic. Dále říká, že ani prodloužená záruka pro běžné zákazníky není dostatečnou kompenzací pro miliony zákazníků, kteří zažili problémy s defektními procesory, byli kvůli nim měsíce bez funkčního PC (až tak dlouho?), než byly procesory vyměněny v rámci reklamací. Navíc ještě zmiňuje, že Intel nechce na tyto procesory uspořádat svolávací akci nebo je stáhnout z prodeje. Co myslíte, budou mít tyto hromadné žaloby šanci, pokud dojde k jejich podání?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.